Enam adik beradik kematian ibu

Berita yang sangat menyayatkan hati semua...

Ciri-ciri suami yang hebat

Kisah iniadalah jenak. Tiada kaitan dengan hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Cia Cia Cia ๐Ÿ˜€...

UJUB TANPA KITA SEDARI

UJUB ialah perasaan kagum atas diri sendiri. Merasa diri hebat. Bangga diri. Terpesona dengan kehebatan diri. UJUB lain dgn RIAK. Kadangkala riak dapat dielak. Tapi ujub masih ada. Contoh...

Kisah bekas banduan yang dituduh terlibat dalam insiden 911

Hidayah milikNya. Kita hanya perlu berdakwah, berdakwah dan berdakwah. Ust ZullRamli bercerita kisah benar yg berlaku di satu pekan kecil di Texas. Seorg imam masjid, bekas banduan krn dituduh terlibat dlm insiden 911, br selesai dlm solat maghrib. Sementara menunggu isyak, dia membaca al quran di bilik imam. Tiba2 satu ketukan yg sgt kuat di pintunya dan trs pintu itu dibuka tanpa izin...

Bukan Mahram yang TAK BOLEH salam dan kena jaga aurat

Siapakah yang bergelar Bukan Mahram yang TAK BOLEH salam dan kena jaga aurat...

Video ibadah terawih di masjid Namangan dimuat naik oleh seorangย  Pengetua di Kolej Islam Langford

Video terbabit sebenarnya dimuat naik oleh seorangย  Pengetua di Kolej Islam Langford yang juga merupakan seorang Imam di Masjid Thornlie...

Kisah suami isteri dan anak-anak dalam mencari malam lailatul qadar

Sedang suami khusyuk, tenggelam dalam ibadah mencari malam lailatul qadar, si isteri berkecah di dapur menyediakan makanan sahur untuk suami dan anak-anak yang masih lena tidur. Ikut hati kecilnya, pasti teringin benar dia turut bersenang-senang rukuk dan sujud dalam damai hening, mendamba kasih Allah. "Ciangg...!"...

Petua Murah Rezeki

Ada 12 kesemuanya petua murah rezeki untuk diamalkan oleh sesiapa sahaja. Yang pertama adalah memberi makan kepada kucing yang terbiar dengan meletakkan segelas air dan sepinggan makanan seperti ikan goreng atau whiskas. Yang seterusnya hingga ke 12 sila dapatkan disini...

* APAKAH PERBEZAAN ANTARA Maghfirah (ู…ุบูุฑุฉ) DANย  'Afuw (ุนููˆ)? *

ย * Maghfirah *: adalah untuk Allah memaafkan kamu atas dosa yang dilakukan, tetapi dosa itu masih akan didaftarkan pada kitab kamu. Afuw pula apa ya? Dapatkan info jelas dan lengkap...

Doa pagi Jumaat

ุงูŽู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ูู„ู„ู‡ู ุฑูŽุจูู‘ ุงู„ู’ุนูŽุงู„ูŽู…ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุงู„ู’ุนูŽุงู‚ูุจูŽุฉู ู„ูู„ู’ู…ูุชูŽู‘ู‚ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽู„ุงูŽ ุนูุฏู’ูˆูŽุงู†ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ุงู†ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ุธูŽู‘ุงู„ูู…ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุงู„ุตูŽู‘ู„ุงูŽุฉู ูˆูŽุงู„ุณูŽู‘ู„ุงูŽู…ู ุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽุดู’ุฑูŽูู ุงู’ู„ุฃูŽู†ู’ุจููŠูŽุงุกู ูˆูŽุงู„ู’ู…ูุฑู’ุณูŽู„ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุกูŽุงู„ูู‡ู ูˆูŽุตูŽุญู’ุจูู‡ู ุฃูŽุฌู’ู…ูŽุนููŠู’ู†

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala pujian hanya untukMu yang mentadbir sekalian alam. Selawat dan Salam ke atas Junjungan besar Nabi Muhammad saw. keluarga, para ambia, para sahabat, muslimin dan muslimat...

Ayah Chik Pakar Perubatan Cancer, Strok dan Sakit Jantung

Ni no. telefon dan alamat Pakcik yg blh berubat cancer, Strok dan sakit jantung sampai sembuh (InsyaAllah)...

Jawatan Kosong -Cargo KLIA (Malindo Air)

salam. Mencari budak2 lepasan sekolah.. atau budak2 local yg belum ada pekerjaan...

TERSINGKAPNYA BETIS BIDADARI

Pada zaman Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi wa aali wasallam, hiduplah seorang pemuda yang bernama Zahid, yang berumur 35 tahun, namun belum juga menikah. Dia tinggal di Suffah (teras) masjid Madinah...

Sultan Ahmad Shah Mangkat

Merafak Sembah Takziah Kepada KDYMM Sultan Pahang, Kerabat DiRaja Pahang Dan Seluruh Rakyat Negeri Pahang Darul Makmur Diatas Kemangkatan Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu'adzam Shah...

Warga Pakistan Pembersihan Masjidil Haram

Warga pakistan mendapat anugerah pekerja pembersihan Masjidil Haram. Bonus berbentuk wang di tolaknya sekadar meminta izin...

Kegembiraan dalam pemberian sedekah

Jika seseorang itu memberi sedekah, dan dia tahu bahwa sedekah nya itu sampai kpd Allah SWT dahulu sebelum orang yang disedekahinya, maka dia akan mendapat kegembiraan dalam pemberiannya. Adakah kamu tahu antara kebaikanยฒ sedekah itu ?...

Scrut.my mampu periksa rekod asal kereta ‘recond’ โ€“ elak penipuan bacaan odometer dan kondisi kereta

Penipuan berkenaan bacaan sebenar odometer buat masa sekarang sudah menjadi lumrah dalam perniagaan kereta terpakai. Dengan penggunaan meter perbatuan digital, proses untuk ‘memusingkan semula’ bacaan odometer tersebut kini menjadi lebih mudah dengan menggunakan gajet khas bagi melakukan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan ini...

Pembunuhan ngeri Ketua Jururawat

Susulan kejadian ngeri pembunuhan salah seorang ketua jururawat warga kita Rabu lepas, aku cuba selidik ringkas di Wiki untuk mencari info kenapa ramai dan begitu mudah wanita Melayu terjebak dengan taktik golongan orang benua Afrika...

4 jenis bersalam

Ada 4 jenis bersalam org kita selalu buat. Nak tahu dengan lebih lanjut jenis bersalam tersebut?...

Bermertuakan Oghang Kedah !!!!

Sekiranya anda susah nak sebut perkataan dalam loghat utara, gunakan bahasa Inggeris. Insya-Allah, mentua anda faham. are-yark are-lock-stark...

Video Safety Vehicle

“Kesabaran anda kami hargai kerana keselamatan kita semua tiada kompromi”. Saksikan video ‘Safety Vehicle’, prosedur keselamatan terbaru...

HAPPY TEACHERS DAY 2019

Selamat Hari Guru kepada semua Pesara Guru, Guru, Pensyarah dan Pegawai Pendidikan...

Ayah by Ayah

Please forward this as far as you can. This is link to precious priceless treasure...

Kereta - Gas Bocor

Saya baru mengikuti kursus gas bocor oleh Gas Malaysia 3 hari lepas. Ini sekadar berkongsi ilmu. Bila buka penghawa-dingin...

kisah cicak jatuh ke dalam kolam buaya

Seekor cicak jatuh ke dalam kolam buaya, di tengah kegentingan nyawanya...

Tersentuh hati apabila imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu

Selepas solat Witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Memang amat jarang sekali kita dengar imam baca doa dalam Bahasa Melayu. Amat tersentuh, menitis air mata apabila imam membacakan doa...

JANGAN SUJUD MELAINKAN IMAM SUJUD LETAK DAHI DI LANTAI

REFRESH Antara sesama Kita. In Shaa Allah.. SALAM TAHAJJUD

JANGAN SUJUD MELAINKAN IMAM SUJUD LETAK DAHI DI LANTAI DULU BARU KITA MAKMUM BLH GERAKKAN BADAN UNTUK SUJUD *SUNNAH YANG DIABAIKAN...

Kemewahan Makanan

Nazri Naz : ( Kemewahan Makanan )

Seorang wartawan Syria pernah menulis mengenai kemewahan hidup orang Arab. Kata beliau, di tahun 80an, orang Iraq terkenal dengan kemewahan makanan dan cara makan mereka...

Sebuah filem yang menyentuh hati dari Parsi

Walaupun Kita tidak faham Bahasa Parsi, tapi inilah ringkasan ceritanya.

Sila lihat video pendek ini..

SYURGA YANG DISEGERAKAN

Rupanya di dunia lagi Allah telah memberikan 'Syurga' kepada kita. Syurga itu dinamakan
Al jannatul 'ajilah (syurga yang disegerakan) iaitu...

Syria Care

Kami hanya mohon RM10 seorang!

Walaupun baru 4 hari berpuasa, kami di Syria Care sudah mula runsing dengan dapur-dapur kita di dalam Syria...

cerita di hujung hidup seorang manusia yg sangat mencintai kita semua

Kisah ini terjadi pada diri Rasulullah SAW sebelum wafat. Rasulullah SAW telah jatuh sakit agak lama, sehingga keadaan beliau sangat lemah. Pada suatu hari...

SELAMAT HARI IBU

SELAMAT HARI IBU utk semua IBU-IBU dalam group ini...

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Manusia Yang Dibenci Allah

ุนูŽู†ู’ ุนูŽุงุฆูุดูŽุฉูŽ ุฑูŽุถููŠูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู†ู’ู‡ูŽุง ู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ุฃูŽุจู’ุบูŽุถู ุงู„ุฑูู‘ุฌูŽุงู„ู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุงู„ู’ุฃูŽู„ูŽุฏูู‘ ุงู„ู’ุฎูŽุตูู…ู

Dari Aisyah RA, ia mengatakan; Rasulullah SAW bersabda: "Manusia yang paling dibenci Allah adalah yang keras kepala dan suka membantah (suka bermusuh)" (HR Bukhari No: 6651) Status: Hadis Sahih...

11 BERITA GEMBIRA UNTUK "KAKI MASJID @ SURAU"

Kalau kakimu tidak membawamu ke masjid, bagaimana ia akan membawamu ke syurga!" Begitu tersentuh sekali perkongsian kali ini Beruntunglah orang yang digelar kaki masjid. Sekurang-kurangnya mereka mendapat 11 ganjaran berikut...

BILA UMUR MASUK 40 TAHUN

1.Lipat tilam dan bantal yang selesa...hidupkan malam dengan amal.
.
2. Ingat kembali usia yg telah dilalui , hitung msa yg banyak terbuang...

Haji Lu Gua Tukang Urut

ูˆูŽุนูŽู„ูŽูŠู’ูƒูู…ู’ ุงู„ุณูŽู‘ู„ุงูŽู…ู ูˆูŽุฑูŽุญู’ู…ูŽุฉู ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽุจูŽุฑูŽูƒูŽุงุชูู‡

ู

Semoga segala urusan hari ini dipermudahkan, diberkati dan diredhai Allah SWT.
ุขู…ููŠู‘ู†ู’... ูŠูŽุง ุฑูŽ ุจูŽู‘ ุงู„ุนูŽู€ู€ู€ุงู„ูŽู…ููŠู’ู†.

Subhanallah! Alhamdulillah!

Saya dan keluarga baru balik berurut di rumah Haji Lu-Gua di Kg Kuala Jerang, Simpang Durian, Jelebu, Negeri Sembilan

Alhamdulillah. Sungguh luar biasa. Kaki anak saya yang ada masalah. Sembuh serta merta melalui urutan yang diikhtiarkan oleh Hj Man atau lebih dikenali dengan nama Hj Lu Gua...

Assalammualaikum

Peace be upon you?

Wakalaikumsalam w.b.t

Peace be unto you!

Spread the salam all over the world!

๏ทฝ ูˆู“ุนู€ู“ู€ู€ู„ู€ูŽูŠู’ูƒูู…ู ุงู„ุณูŽู‘ู„ุงู…ู ูˆูŽุฑูŽุญู’ู…ูŽุฉู ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽุจูŽุฑูŽูƒูŽุงุชูู‡...

Intake (picture)

Kalau ada adik/sedara/kawan/seangkatan dengannya yg lepas spm lebih cenderung ke arah hands on/skill/engineering boleh la apply course ni. Fully sponsored by BBraun...

DO'A Hari JUMAAT

Ya ุงู„ู„ู‡, 👏 janganlah Engkau sibukkan diri kami danย  lalaikan kami dengan dunia dan segala isinya sehinggakan kami melupakan dosa dan kesalahan kami kepada Mu Ya ุงู„ู„ู‡...

SILA AMBIL MAKLUM West Coast Expressway (WCE)

(picture west-coast-expressway and west-coast-expressway1)

Highway baru West Coast Expressway (WCE) akan siap & dibuka May19..alternative blk Utara elak jam di terowong menora Ipoh 👍...

Hadith Riwayat Al-Bukhari

โœ🏿ย  Daripada Aisyah (RA) berkata, Adapun Rasulullah SAW ketika melihat hujan :

ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุตูŽูŠูู‘ุจู‹ุง ู†ูŽุงููุนู‹ุง

Maksudnya: “Ya Allah Kau jadikanlah curahan hujan ini sebagai curahan yang bermanfaat.”...

6 amalan paling mudah untuk dapat pahala walaupun
selepas meninggal dunia

1. Letakkan Al-Quran di mana-mana masjid untuk dibaca oleh sesiapa sahaja.
2. Sumbangkan kerusi roda di mana mana hospital untuk digunakan oleh pesakit...

TIKET PERJALANAN MANUSIA

(IDENTITAS PENUMPANG)

Namaย  : Annas/Manusia
Tempat Asalย  : Tanah
Alamatย  : Planet Bumi

(KETERANGAN PERJALANAN). Sila klik read more untuk ketahui lebih lanjut mengenai perkara ini. Masya Allah..kreatif banget yang menulis pesan ini, tolong share bagikan di grup whatsapp'mu

Tonton TV Islam di hp anda

Tonton TV Islam di hp andaย  tanpa install, tanpa iklan, didukung semua ex web browser. Ingin tahu bagaimana caranya? Sila klik readmore dibawah untuk mengetahuinya...

Lelaki yang badannya sado dan perempuan yang rambutnya cantik

Lelaki yang badannya sado, Allah uji dengan rasa bangga mahu menunjukkan tubuh badan sehingga menampakkan aurat.

Perempuan yang rambutnya cantik, Allah uji dengan rasa mahu free hair. Ikuti kisah dan pengajaran dengan klik readmore dibawah.

Semoga kita tidak dikategorikan sebagai orang yang berlagak dan melakukan durjana...

NIKAH DAN SEDEKAH

SUATU HARI, MALAIKAT MAUT MENDATANGI NABI IBRAHIM A.S, LALU BERTANYA :

MALAIKAT :
“SIAPA ANAK MUDA YANG TADI MENDATANGIMU WAHAI IBRAHIM ?

NABI IBRAHIM :

ITU TADI SAHABATKU & SEKALIGUS MURIDKU.

MALAIKAT :

ADA APA DIA DATANG MENEMUIMU..?

NABI IBRAHIM :

DIA INGIN MENYAMPAIKAN AKAN MENIKAH BESOK PAGI. Apa yang berlaku? Dapatkan pengakhiran kisah nabi ini...

DETIK-DETIK WAFATNYA SITI KHADIJAH, ISTERI TERCINTA RASULULLAH

Saudaraku... Mari sejenak bertafakur untuk mengenang wafatnya ibunda kita /umat muslim Siti Khadijah istri kesayangan Rosulullah Muhammad saw.

Semoga menjadi ibroh kita dan menambah keimanan. ( berulang saya membacanya selalu 😭😭😭)...

BANTAL LEYNA FAVOURITE- FLENAZ COLLECTION

Kualiti Fabrik Cotton yang terbaik. Sejuk dan Selesa walaupun tanpa Sarung Bantal lain.

Fabrik Cotton bercorak Moden dan Mewah.

Corak di Custom Made Istimewa untuk semua customer yang inginkan suasana mewah dan eksklusif di rumah sendiri.Dapatkan keterangan lanjut mengenai bantal ini. Terbaik :) ...

Announcement! Perhatian semua

Tunggu selama beberapa saat untuk membuka pintu mikrowave dan tunggu sebentar sebelum mengambil kaca (atau cawan, periuk, pasu, dan lain-lain).

ย  (Walaupun tidak dididihkan!!)

Kerana suhu cecair apabila ia menyentuh udara boleh bertindak balas dan meletup...

Prime Minister of Luxembourg Xavier Bettel

Atrocious! What is the world coming to?..

Sebuah Rumah Akan Terasa Sunyi Tanpa Kehadiran Emak

Waktu dia ada kita rimas dgn bebelannya tp bila sudah tiada rindu pula bebelannya.

Marilah kita Doakan supaya mak kita yg masih ada dipanjangkan usia dan Al-Fatihah buat kepada ibu yg sudah tiada.

Umur 35 tahun - 40 tahun ialah umur dimana kebanyakan kita mula diuji.

Ujian boleh datang dari ibubapa (jatuh sakit, kematian), atau dari pasangan hidup (perceraian, jatuh sakit, pergaduhan) atau dari anak-anak yang meningkat remaja...

Kenapa rumah saya adik beradik tak datang pun

Untuk renungan kita bersama...Kenapa rumah saya adik beradik x datang pun.

Saya je kena ziarah mereka. Dan mereka "lalu" rumah saya tetapi x singgah ..

Mari saya bagi tau...

Kisah Imam Masjid di London naik bas

Seorang imam masjid di London biasa naik bas untuk ke mana mana...

Suatu hari dia membayar tambang bas, lalu segera duduk setelah menerima baki dari pemandu bas tersebut...

"TIDUR HAILULAH, QAILULAH & 'AILULAH"

Iya,๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ˜๐Ÿ‘Œ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š Perkongsian

Apakah yang dimaksud dengan

ย "TIDUR HAILULAH, QAILULAH & 'AILULAH...

HATI2 DLM PERGAULAN SEHARIAN.

Assalamualaikum wbt.HATI2 DLM PERGAULAN SEHARIAN. Elakkan menyakiti hati seseorang..

BANTUAN MENGURUS JENAZAH BAGI PESARA KERAJAAN

Adalah dimaklumkan bhw pesara kerajaan yg meninggal dunia pada @ selepas 15.10.2010 adalah layak...

Pemilihan IMAM Masjidil Haram Ashal Yantu bin Jumri Bakri Al Banjari

Ikuti bagaimana roses pemilihan Imam Masjidil Haram denga proses yang ketat dan penapisan yang banyak...

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Berwuduk Di Rumah Kemudian Menuju Ke Masjid

ุนูŽู†ู’ ุนูุซู’ู…ูŽุงู†ูŽ ุจู’ู†ู ุนูŽููŽู‘ุงู†ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุณูŽู…ูุนู’ุชู ุฑูŽุณููˆู„ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ูŠูŽู‚ููˆู„ู ู…ูŽู†ู’ ุชูŽูˆูŽุถูŽู‘ุฃูŽ ู„ูู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ููŽุฃูŽุณู’ุจูŽุบูŽ ุงู„ู’ูˆูุถููˆุกูŽ ุซูู…ูŽู‘ ู…ูŽุดูŽู‰ ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ุงู„ู’ู…ูŽูƒู’ุชููˆุจูŽุฉู ููŽุตูŽู„ูŽู‘ุงู‡ูŽุง ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ุฃูŽูˆู’ ู…ูŽุนูŽ ุงู„ู’ุฌูŽู…ูŽุงุนูŽุฉู ุฃูŽูˆู’ ูููŠ ุงู„ู’ู…ูŽุณู’ุฌูุฏู ุบูŽููŽุฑูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ู„ูŽู‡ู ุฐูู†ููˆุจูŽู‡ู

Dari Uthman bin Affan dia berkata, "Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa berwuduk untuk solat, lalu menyempurnakan wuduknya, kemudian berjalan menuju solat yang fardu, lalu dia melaksanakannya bersama manusia, atau bersama jamaah, atau di masjid, nescaya Allah akan mengampuni dosa-dosanya." (HR Muslim No: 341) Status: Hadis Sahih...

Syair Indah Sang Lima Waktu

🌿 Bila Subuh utuh
🌿 Rizki pun tumbuh
🌿 Hati terasa teduh
🌿 Pribadi tidak angkuh
🌿 Keluarga tidak keruh
🌿 Maka damai berlabuh...

 

🌿 Bila Dzuhurย  teratur...

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Kelebihan Saf Pertama dan Solat Berjemaah Di Masjid

ุนูŽู†ู’ ุฃูŽุจููŠ ู‡ูุฑูŽูŠู’ุฑูŽุฉูŽ ุฑูŽุถููŠูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู†ู’ู‡ู ุฃูŽู†ูŽู‘ ุฑูŽุณููˆู„ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ู„ูŽูˆู’ ูŠูŽุนู’ู„ูŽู…ู ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ู…ูŽุง ูููŠ ุงู„ู†ูู‘ุฏูŽุงุกู ูˆูŽุงู„ุตูŽู‘ููู‘ ุงู„ู’ุฃูŽูˆูŽู‘ู„ู ุซูู…ูŽู‘ ู„ูŽู…ู’ ูŠูŽุฌูุฏููˆุง ุฅูู„ูŽู‘ุง ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽุณู’ุชูŽู‡ูู…ููˆุง ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ู„ูŽุงุณู’ุชูŽู‡ูŽู…ููˆุง ูˆูŽู„ูŽูˆู’ ูŠูŽุนู’ู„ูŽู…ููˆู†ูŽ ู…ูŽุง ูููŠ ุงู„ุชูŽู‘ู‡ู’ุฌููŠุฑู ู„ูŽุงุณู’ุชูŽุจูŽู‚ููˆุง ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽู„ูŽูˆู’ ูŠูŽุนู’ู„ูŽู…ููˆู†ูŽ ู…ูŽุง ูููŠ ุงู„ู’ุนูŽุชูŽู…ูŽุฉู ูˆูŽุงู„ุตูู‘ุจู’ุญู ู„ูŽุฃูŽุชูŽูˆู’ู‡ูู…ูŽุง ูˆูŽู„ูŽูˆู’ ุญูŽุจู’ูˆู‹ุง

Dari Abu Hurairah RA bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Seandainya manusia mengetahui (kebaikan) apa yang terdapat pada panggilan solat dan saf pertama lalu mereka tidak dapat meraihnya melainkan dengan mengundi tentulah mereka akan mengundinya...

Asas Matematik-Teknik Mudah Faham

Anak darjah 1-6 lemah Matematik? (picture in asas-matematik-teknik-mudah-faham)

Saya nak share satu buku Asas Matematik yang bagus untuk anak-anak. Ada langkah demi langkah untuk anak faham...

ELAKKAN MENYESAL BUKAN PADA TEMPATNYA.

Bagaimanakah caranya untuk mengelakkan menyesal bukan pada tempatnya? Bunyinya pelik tapi cuba baca dibawah ini. Sekadar renungan bersama...

ADA 4 JENIS KELUARGA DALAM DUNIA NI

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Hmm... Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, mustahil ada 4 jenis keluarga sahaja dalam dunia ini. Dunia ini kan banyak kepelbagaiannya

Jadi macammana boleh ada 4 jenis keluarga sahaja. Marilah kita baca sejenak...

Electronics Manufacturing Career Fair 2019

Come and join us at the Electronics Manufacturing Career Fair on this 8 - 9 May 2019 at MITEC, Kuala Lumpur.

Companies that will be participating :
1) Broadcom
2) Infineon
3) Inari and many more...

Doa pagi Isnin

22 April 2019

ุงูŽู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ูู„ู„ู‡ู ุฑูŽุจูู‘ ุงู„ู’ุนูŽุงู„ูŽู…ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุงู„ู’ุนูŽุงู‚ูุจูŽุฉู ู„ูู„ู’ู…ูุชูŽู‘ู‚ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽู„ุงูŽ ุนูุฏู’ูˆูŽุงู†ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ุงู†ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ุธูŽู‘ุงู„ูู…ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุงู„ุตูŽู‘ู„ุงูŽุฉู ูˆูŽุงู„ุณูŽู‘ู„ุงูŽู…ู ุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽุดู’ุฑูŽูู ุงู’ู„ุฃูŽู†ู’ุจููŠูŽุงุกู ูˆูŽุงู„ู’ู…ูุฑู’ุณูŽู„ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุกูŽุงู„ูู‡ู ูˆูŽุตูŽุญู’ุจูู‡ู ุฃูŽุฌู’ู…ูŽุนููŠู’ู†

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala pujian hanya untukMu yang mentadbir sekalian alam...

MILIK IBUBAPA Ibuku tinggal menumpang bersamaku

Terdapat sebuah pertanyaan di suatu Majlis Taklim. Suatu saat pada sesi tanya jawab kajian.

Penanya: Wahai Syeikh, Ibuku tinggal menumpang bersamaku dirumahku dan terjadi masalah antara Beliau dengan isteriku. Apa yang terjadi?...

how many people have seen the moon rise?

Many people have seen the sunrise, but how many people have seen the moon rise? This video from the Byron Bay lighthouse at the northern tip..

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Solat Berjemaah Di Masjid Apabila Mendengar Azan

ุนูŽู†ู’ ุงุจู’ู†ู ุนูŽุจูŽู‘ุงุณู ู‚ูŽุงู„ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ู…ูŽู†ู’ ุณูŽู…ูุนูŽ ุงู„ู’ู…ูู†ูŽุงุฏููŠูŽ ููŽู„ูŽู…ู’ ูŠูŽู…ู’ู†ูŽุนู’ู‡ู ู…ูู†ู’ ุงุชูู‘ุจูŽุงุนูู‡ู ุนูุฐู’ุฑูŒ ู‚ูŽุงู„ููˆุง ูˆูŽู…ูŽุง ุงู„ู’ุนูุฐู’ุฑู ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฎูŽูˆู’ููŒ ุฃูŽูˆู’ ู…ูŽุฑูŽุถูŒ ู„ูŽู…ู’ ุชูู‚ู’ุจูŽู„ู’ ู…ูู†ู’ู‡ู ุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉู ุงู„ูŽู‘ุชููŠ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰

Dari Ibnu Abbas RA dia berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa yang mendengarkan azan dan tidak punya alasan untuk...

Karpet Hijau Masjid Nabawi

Tiada lagi karpet merah di dalam dewan solat Masjid Nabawi...

Seekor Biawak Menggigit Bayi Perempuan

Klinik Kesihatan Tekek, Pulau Tioman...

Jam lebih kurang 1030hrs, seorang bayi perempuan seberat 9kg, yang diletakkan di atas lantai dapur...

PENERAJU PROGRAM TALAQQI AL-QURAN ONLINE PERCUMA NO SATU TERBAIK DI MALAYSIA

🛑🛑🛑🛑🛑🛑🛑🛑🛑

PEMBIMBING: US WAN MUHAMMAD HAMIDULLAH BIN WAN ABD HALIM AL-HAFIZ
(Peserta Hafazan Al-Quran 30 Juz Peringkat Antarabangsa Tahun 2010). Dapatkan keterangan lanjut...

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Ganjaran Solat Sepanjang Malam

ุนูŽู†ู’ ุนูุซู’ู…ูŽุงู†ูŽ ุจู’ู†ู ุนูŽููŽู‘ุงู†ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ู…ูŽู†ู’ ุดูŽู‡ูุฏูŽ ุงู„ู’ุนูุดูŽุงุกูŽ ูููŠ ุฌูŽู…ูŽุงุนูŽุฉู ูƒูŽุงู†ูŽ ู„ูŽู‡ู ู‚ููŠูŽุงู…ู ู†ูุตู’ูู ู„ูŽูŠู’ู„ูŽุฉู ูˆูŽู…ูŽู†ู’ ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู’ุนูุดูŽุงุกูŽ ูˆูŽุงู„ู’ููŽุฌู’ุฑูŽ ูููŠ ุฌูŽู…ูŽุงุนูŽุฉู ูƒูŽุงู†ูŽ ู„ูŽู‡ู ูƒูŽู‚ููŠูŽุงู…ู ู„ูŽูŠู’ู„ูŽุฉู

Dari Uthman bin Affan ia berkata; "Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa melaksanakan solat isya berjamaah maka ia mendapatkan pahala solat...

Diari Ramadan Misi Berpuasa 30 hari

Nak tarik minat anak berpuasa dan solat. Macammana caranya ya? Boleh ikuti kaedah dan tips-tips yang diberikan...

Who is the number 1 from The 100 Most Influential People-Michael Hart

Michael Hart, the author of the book "The 100 Most Influential People", it took him 28 years to complete it.
He ranked Prophet Mohammad (PBUH) No 1 on the list. What is the reason behind this decision and study? Found out more...

MISI DAKWAH KE BALKAN 2019 (Mosque2Mosque)

Assalamualaikum WBT.

Pihak Masjid Jamek Sultan Abdul Samad Kuala Lumpur akan mengadakan MISI DAKWAH KE BALKAN 2019(Mosque2Mosque) dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan...

MARHABAN YA RAMADAN

Ramadan is coming..
Syaitan is crying..
Malaikat is waiting..
Syurga is opening..
Neraka is closing...

Mengapa orang kafir akan dimasukkan ke neraka

Memang Bijak.????????????

Mengapa orang-orang kafir walau sebaik mana pun akan dimasukkan ke neraka...?.

Jawapan yang menakjubkan ini telah membuatkan pemuda liberal ini.....!!!!.....!!!! terdiam seribu bahasa.....!!!!...

Dato' Abu Hassan Din Al- Hafiz telah menemui penciptanya

โ€Žโ€Žุฅูู†ูŽู‘ุง ู„ูู„ู‘ู‡ู ูˆูŽุฅูู†ูŽู‘ู€ุง ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ู ุฑูŽุงุฌูุนูˆู† Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan...

Amalkan zikir Rabbaniyah setiap hari - Ustaz Jafri Abu Bakar Mahmoodi

Nak tenang? nak selesa? Nak keamanan dalam hidup & nak rasa dekat dengan Allah amalkan zikir2 ini...

BAHAYA AIR KELAPA

Banyak dari kita percaya bahwa air kelapa memiliki banyak khasiat terutama pada orang yg sedang mengalami keracunan. Dan memang sudah banyak yg membuktikan.

Tapi taukah anda...

Apa yang membuatmu tertawa wahai Rasulullah

Pada suatu hari, Rasulullah SAW sedang berkumpul dengan para sahabatnya. Di tengah perbincangan dengan para sahabat, tiba-tiba Rasulullah SAW tertawa ringan sampai terlihat gigi depannya...

Operasi Bazar Ramadan Jalan Raja

Kuala Lumpur, 5 Mei 2019 - Sempena dengan operasi Bazar Ramadan Jalan Raja mulai 6 Mei 2019 hingga 5 Jun 2019, perubahan aliran trafik Jalan Raja akan dilaksanakan menjadi jalan sehala seperti berikut...

DAHSYATNYA DOA SEBELUM BERBUKA PUASA

Ada suatu waktu yang mustajab untuk berdoa, dimana doa tersebut tidak akan ditolak oleh Allah SWT, yaitu berdoa saat menjelang berbuka puasa dan menjelang makan sahur...

Link untuk menghafal Al-Quran 30 juz

Link ini bagi yang ingin Menghafal, atau hanya mendengarkan Al Qur'an sebanyak 30 juz atau ingin berlatih membaca Al Qur'an...

Apps Al-Quran yang SANGAT BAGUS dan PERCUMA

Tolong viralkan!
Sempena Ramadhan ini, saya ingin perkenalkan kepada anda semua satu Apps Al-Quran yang SANGAT BAGUS dan PERCUMA...

Al Quran sbg panduan

Allah bg Al Quran sbg panduan. Kita tak peduli & Al Quran mcm tak wujud dlm kehidupan kita...

PERJALANAN HIDUP SEMAKIN PENDEK

ADAKAH anda sudah bersedia? (Baca sehingga habis).

Apa TINDAKAN kita selanjutnya?...

Al-Munawi menukilkan satu pendapat

Al-Munawi menukilkan satu pendapat yang menyebut: “Dikhususkan untuk umat ini mengenai doa dalam firman Allah...

Pesan Dato Seri Dr Mufti Wilayah Persekutuan

Sebaiknya 30 min sebelum berbuka puasa:

Pesan seluruh ahli keluarga kita untuk sudah bersiap sediaย  membersihkan diri, berwuduk...

Seorang Tuan Haji Jutawan di Bulan Ramadhan

Satu hari dalam bulan Ramadhan seorang jutawan ajak saya berbincang berkenaan bisnes di sebuah hotel terkemuka. Jam sudah menunjukkan pukul 5 petang. Saya bertanya kepada tuan haji jutawan ini...

Resepi Biskut Persahabatan

Hmm.Resepi terbaik yang diberinama Resepi Biskut Persahabatan. Bahan- bahannya :-...

3 Jenis kurma yang menyebabkan penyakit

PERINGATAN PENTING:
Hati-hati semua. Tidak semua jenis kurma sesuai untuk sesiapa yang nak turunkan berat badan...

DOA HARI JUMAAT

Ya Allah, ya Tuhan kami,

Di hari Juma'at yang mulia ini , kami bermohon ke hadrat Mu, berilah kekuatan...

nu-mee-gardenia

Mee kuning NuMee gardenia akan d jual mulai 15/5 d kebanyakan outlet jualan roti gardenia...

Doa yang baik untuk diamalkan

ุงูŽู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ูู„ู„ู‡ู ุฑูŽุจูู‘ ุงู„ู’ุนูŽุงู„ูŽู…ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุงู„ู’ุนูŽุงู‚ูุจูŽุฉู ู„ูู„ู’ู…ูุชูŽู‘ู‚ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽู„ุงูŽ ุนูุฏู’ูˆูŽุงู†ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ุงู†ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ุธูŽู‘ุงู„ูู…ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุงู„ุตูŽู‘ู„ุงูŽุฉู ูˆูŽุงู„ุณูŽู‘ู„ุงูŽู…ู ุนูŽู„ูŽู‰ ุฃูŽุดู’ุฑูŽูู ุงู’ู„ุฃูŽู†ู’ุจููŠูŽุงุกู ูˆูŽุงู„ู’ู…ูุฑู’ุณูŽู„ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุนูŽู„ูŽู‰ ุกูŽุงู„ูู‡ู ูˆูŽุตูŽุญู’ุจูู‡ู ุฃูŽุฌู’ู…ูŽุนููŠู’ู†

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala pujian hanya untukMu yang mentadbir sekalian alam. Selawat dan Salam ke atas Junjungan besar Nabi Muhammad saw. keluarga, para ambia, para sahabat, muslimin dan muslimat...