Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie- Kesedapan Tidak Terhingga!

Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral
Seperti kuih namun sebenarnya Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral adalah agar agar manis yang sedap dihidang pada waktu petang.

Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral memang lazat kerana selain lembut, ia mengandungi Biskut Marie yang pasti mengenyangkan perut. Dapatkan langkah demi langkah memasak agar agar dan cara menyusun Biskut Marie. Selamat mencuba!

Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral Summary

 • Nama Resipi: Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral

Berikut adalah bahan-bahan Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral:

 • 10 gram agar-agar serbuk
 • 1000 ml air
 • 200 ml santan (atau guna santan kotak)
 • 250 gram gula
 • 1 biji telur
 • 100 gram Biskut Marie
 • 1 sudu kecil pewarna kuning
 • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara Memasak Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral

Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral mempunya cara-cara memasaknya seperti berikut:

 1. Masak serbuk agar-agar bersama air, gula dan pewarna kuning.
 2. Susun lapisan biskut marie didasar loyang.
 3. Apabila agar-agar dan gula sudah menggelegak, ini bererti agar-agar dan gula sudah masak. Kecilkan api dan ambil lebih kurang ¼ cawan dan curahkan perlahan-lahan ke atas lapisan Biskut Marie.
 4. Ambil lagi ¼ cawan adunan agar-agar tadi dan ketepikan.
 5. Masukkan santan yang telah dicampurkan dengan telur ke dalam periuk adunan agar-agar dan kacau sehingga masak. Masukkan juga esen vanilla.
 6. Seterusnya, tuang adunan agar-agar bersantan yang telah disiapkan ke dalam loyang.
 7. Susun Biskut Marie dilapisan atas.
 8. Akhir sekali, ambil ¼ cawan agar-agar dan tuangkan dengan perlahan untuk dibuat lapisan teratas. Selamat mencuba Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral.

Hashtag / Keywords

Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral Reviews

Customer Reviews about Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral

Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral adalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Resipi ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Aneka Resipi Agar Agar Lapis Biskut Marie Viral ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: