Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati
Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati merupakan koleksi aneka resipi yang mesti anda cuba buat dirumah. Mesti seisi keluarga anda menggemarinya.

Untuk menghasilkan Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati, anda boleh menggunakan 3 jenis gula samada gula merah, gula perang atau Gula Melaka. Resipi ini pada asalnya tidak manis dan sangat sesuai untuk semua orang.

Jika anda inginkan kuih anda berasa manis sedikit, boleh tambah sedikit gula pasir. Jom kita dapatkan cara membuat kuih apam ini. Selamat mencuba!

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati Summary

 • Nama Resipi: Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati didatangkan dengan bahan-bahan seperti dibawah:

 • 1 cawan gula merah / gula perang / gula melaka
 • 2 cawan air panas
 • 3 cawan tepung gandum
 • 1 peket yis segera (11g)

Cara Memasak Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati disajikan berdasarkan langkah penyediaan yang mudah seperti berikut:

 1. Mula-mula, pastikan larutan gula merah masih suam bolehlah dicampurkan tepung gandum dan yis segera supaya adunan kembang.
 2. Biarkan selama lebih kurang 1 jam. Adunan tidak perlu dikacau.
 3. Sapukan acuan dengan sedikit minyak.
 4. Setelah adunan kembang, kukus adunan dalam loyang atau guna acuan kecil sehingga masak. Jika anda menggunakan acuan kecil, kukus dalam 15 minit.

Did you know?

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati ini boleh dapat dalam 30 biji apam jika guna acuan kecil.

Hashtag / Keywords

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati Reviews

Customer Reviews about Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Apam Kampung Gula Melaka Resipi Seikhlas Hati ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: