Ayam Bakar Wong Solo Menu Makanan Sedap di KL

Menu Makanan Sedap di KL. Kedai pertama di Kg. Baru, Ayam Bakar Wong Solo berasal dari Indonesia. Menu best ialah nasi ayam penyet, ayam belado. Baca info mengenai makanan terbaik di Malaysia.

Ayam Bakar Wong Solo Menu Makanan Sedap di KL Summary

  • Attraction: Ayam Bakar Wong Solo Menu Makanan Sedap di KL
  • Location: Kuala LumpurMalaysia
  • Attraction Type: Food in Malaysia

Ayam Bakar Wong Solo Menu Makanan Sedap di KL from Official

LOREM sedap dibuat dan boleh dimakan petang ini bersama keluarga tersayang. Jangan lupa buat air teh tarik atau Nescafe tarik tentu sedap dan semua orang gembira. Bahan-bahan untuk resepi ini dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti ditunjukkan dibawah.

Untuk LOREM ini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

Puspo bermula dengan mengayuh basikal bersama ayam bakar setiap hari pada awal tahun 1990-an. Namun kini, ianya nya telah berkembang pesat dengan 30 restoran miliknya termasuk di Medan, Yogyakarta, Surabaya, Bali serta Solo tapak bermula kejayaannya hingga menjadi pengusaha restoran francais. Sheikh Hussien Sheikh Omar adalah orang yang bertanggungjawab memperkenalkan Restoran Ayam Bakar Wong Solo pada Febuari 2005. Dengan 4 cawangan di Malaysia iaitu di Kampung Baru, Bandar Baru Bangi, Ampang dan Shah Alam.

Restoran ini asalnya dari Indonesia dan pemilik atau pengasasnya bernama Puspo Wardoyo.

Wong bermaksud “orang” dan Solo bermaksud “tempat di Jawa, Indonesia”. Moto / slogan: halalan thayyiban bermaksud mencari makanan yang halal itu sesungguhnya lebih baik.

Restoran ini dibuka setiap hari  dari jam 11.00am hingga 11.00pm. Turut menawarkan kombinasi makanan cina dan barat sesuai dengan citarasa pelanggan.

Ayam Bakar Wong Solo Menu Makanan Sedap di KL from Web

Bila sebut Restoran Ayam Penyet mana yang sedap dan best mesti nama Restoran Ayam Penyet Wong Solo akan bermain di bibir. Sehinggakan saya tertanya-tanya sedap sangat ke ayam penyet di situ? Saya tahu restoran ini asalnya dari Indonesia. Dan pemilik Restoran Ayam Penyet Wong Solo ialah Puspo Wardoyo. Di Malaysia, Restoran Ayam Penyet ini terdapat lima cawangan iaitu di Kg. Baru, Cheras, Ampang, Bangi dan Shah Alam.

Pada asalnya kami bergerak ke cawangan Wong Solo di Kg. Baru, tetapi gagal mengesan lokasinya. Jadi kami mengambil keputusan bergerak terus ke Ampang memandangkan restoran di Ampang sangat familiar dan senang cari. Maka kami meredah kesesakan jalan raya di malam minggu demi merasa kesedapan Ayam Penyet Wong Solo.

Restoran Ayam Penyet ini terletak di Taman Dagang, Ampang, memang senang nak cari. Yang susah sikit mungkin parking sebab terdapat food court Dagang Avenue disebelahnya. Kalau tengok memang ramai orang. Wong Solo memang gah sebab boleh lawan food court yang memang mempunyai pengunjung tetapnya.

Dari luar dah nampak trademark Wong Solo iaitu Halalan Thayyiban. Ditambah lagi dengan Cop SuperBrand. Kalau nak tau Restoran Ayam Penyet Wong Solo ni dapat anugerah Super Brand 2003/2004. Bila masuk saya agak tertarik dengan kawasan dapur mereka. Macam al-ala dapur KFC. Nampak sistematik dan teratur. Pekerja lelaki kebanyakkan memakai topi dan songkok, dan pekerja perempuan semua memakai baju T-Shirt muslimah labuh dan kain skirt labuh. Memang 100% made in Indonesia, dari makanan sehinggalah kepada pekerjanya.

Di bahagian dalam disediakan kemudahan surau dan tempat makan duduk bersila. Memang syok! kalau makan bersila. Bila sampai terus sahaja salah seorang pekerja dia ambil order. Memandangkan kami dua orang je, so kami makan set Ayam Penyet Goreng dan Ayam Penyet Bakar. Kalau datang bersama keluarga boleh pilih ala carte sebab hidangan ayam dia ni boleh makan untuk 2 pinggan nasi. Cukup!.. Cuma yang makan banyak memang sedang cukup tak perlu kongsi. Kebanyakan pelanggan ketika itu datang bersama keluarga, mungkin mereka selesa dengan persekitaran serta mejanya yang memang sesuai untuk kapasiti yang ramai.

Terdapat beberapa cawangan Ayam Bakar Wong Solo seperti berikut:

  • Ayam Bakar Bandar Sri Permaisuri, No 25, Jalan Dwitasik 1, Dataran Dwitasik, Bandar Sri Permaisuri, Cheras, 56000, Kuala Lumpur.
  • Cawangan Ayam Penyet  Ampang, No. G18 & G19, Jalan Dagang B/3a, Taman Dagang, Ampang, 68000 Selangor.
  • Cawangan Ayam Penyet  Kampung Baru, No.57, Jalan Raja Alang, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur.
  • Cawangan Ayam Penyet  Shah Alam, No.8G & 10G, Jalan Plumbum P7/P, Pusat Komersial, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor.
  • Cawangan Ayam Penyet Bandar Baru Bangi, No 8-G-1 & 9-G-1, Seksyen 9 Jalan Medan Pusat Bandar 4 A, 43650, Bandar Baru Bangi, Selangor.

Banyak menu yang sedap-sedap di sini. Antaranya ayam bakar, ayam penyet, pecel lele, empal sapi, ayam goreng dan dihidang bersama dengan nasi, tauhu tempe goreng, balado terong, timun dan daun salad beserta air minuman.

*Source: wongsolomalaysia.blogspot.com, myselera.com

Hashtag / Keywords

Contact Ayam Bakar Wong Solo Menu Makanan Sedap di KL

25&27, Jalan Dwitasik 1,
Dataran Dwitasik,
56000 Kuala Lumpur

error: