Resepi Ayam Goreng Masak Kari yang Pasti Memikat Hati Suami!

Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah
Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah sesuai dimakan pada waktu tengahari bersama nasi putih. Sungguh menyelerakan.

Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah menggunakan bahan-bahan asas seperti membuat ayam goreng kunyit. Ia menggunakan daun kari dan rempah kari ayam. Dapatkan cara membuat masakan ini. Selamat mencuba!

Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah Summary

 • Nama Resipi: Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu dan India

Bahan-Bahan Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah

Mari kita lihat bahan-bahan untuk masakan Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah.

 • 2 biji Kentang goreng kunyit – dibelah 4
 • 4 ulas bawang merah 4 ulas – dikisar
 • 3 ulas bawang putih – dikisar
 • 1 inci halia seinci – dikisar
 • 5 tangkai cili padi – dikisar
 • 2 ulas bawang merah – dihiris halus
 • 2 ulas bawang putih – dihiris halus
 • ½ inci halia – dihiris halus
 • 1 batang serai – diketuk
 • 1 tangkai daun kari
 • Rempah kari ikan
 • Rempah kari ayam
 • Garam secukup rasa
 • Gula secukup rasa
 • Ajinomoto secukup rasa

Cara Memasak Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah

Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah disediakan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan yang dihiris halus.
 2. Kemudian, letak serai bahan-bahan yang dikisar dan masukkan sedikit air.
 3. Selepas itu, kemudian letakkan daun kari diikuti rempah kari ikan dan rempah kari ayam.
 4. Perisakan dengan garam, gula dan Ajinomoto.
 5. Akhir sekali, masukkan ayam goreng dan kentang goreng. Siap!

Hashtag / Keywords

Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah Reviews

Customer Reviews about Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah

Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Ayam Goreng Masak Kari Resepi Terbaru untuk Surirumah ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: