Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang

Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang

Gulai Asam Rong – Makanan Tradisional Negeri Pahang. Betul ke ia diperbuat daripada biji getah atau buah perah? Ikuti asal usul resepi gulai asam rong yang enak

Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang Summary

  • Attraction: Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang
  • Location: Pahang Malaysia
  • Attraction Type: Food in Malaysia

Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang from Wikipedia

Asam rong atau asam rom merupakan makanan tradisional bagi masyarakat di daerah Jerantut,Pahang dan begitu popular di sekitar beberapa perkampungan di dalam daerah ini seperti di kawasan perkampungan kecil iaitu di Kampung Ulu Tembeling, Kampung Kuala Tembeling, Kampung Kuala Tahan dan sekitarnya.

Kini asam rong mula dikenali hingga ke beberapa daerah dalam negeri Pahang yang lain seperti di Kuala Lipis, Maran, Raub dan Kuantan. Uniknya ialah asam rong ini diperbuat dari biji getah yang dikutip dari bawah pokok getah lalu diproses menjadi asam rong.

Asal asam rong dari buah perah

Perkataan asam rom ini berasal dari perkataan isirong iaitu merujuk kepada bahagian isi dalam buah dan perkataan asam itu digunakan kerana kaedah penyimpanan dan pembuatan asam rong ini sama dengan asam yang lain. Asam rom ini dipopularkan oleh penduduk di sebelah perkampungan mukim Tembeling, Jerantut, Pahang.

Pada asalnya asam rum ini diperbuat dari buah perah iaitu sejenis buah yang didapati dari pokok perah yang tumbuh di dalam hutan tebal. Namun menyedari sukarnya mencari dan mendapatkan buah perah ini penduduk di sini mula mencari alternatif lain dengan menggantikan dengan biji getah iaitu biji dari pokok getah. Pada masa kini mereka menggunakan biji getah kerana ianya senang diperolehi berbanding dengan buah perah yang perlu dicari di dalam hutan tebal.

Memandangkan kebanyakan penduduk di sini banyak menanam pokok getah sebagai sumber pendapatan utama mereka maka penggunaan biji getah untuk membuat asam rom ini memudahkan mereka mendapatkan bahan tersebut.

Asam rom ini bukanlah mempunyai rasa masam seperti lazim asam yang lain, ianya mempunyai rasa yang sedikit pahit dan lemak. Mungkin kerana ianya diperam berbulan-bulan lamanya dan dipanggil asam oleh penduduk di sini lantaran cara penyedian dan penyimpanannya sama dengan asam yang lain.

Gulai Asam Rong Gerai Z & Z Mak Anjang adalah restoran popular yang terletak di medan selera berhampiran Majlis Daerah Jerantut. Menu yang paling popular adalah gulai asam rong yang paling sedap. Gulai asam rong kepala ikan kenerak adalah menu yang wajib anda cuba.

Bahan yang menghasilkan asal rong adalah dari biji getah yang ditumbuk halus dan diperam sehingga bertukar warna dari putih kepada hitam. Ia juga menghasilkan minyak yang diperlukan dalam membuat menu tradisional Pahang ini.

Penyediaan gulai asam rong sedikit rumit dan memakan masa yang lama. Ia harus betul-betul masak. Jika tidak cukup masak boleh mengakibatkan anda sakit perut.

Gulai asam rong akan terasa kenikmatannya apabila anda makan nasi putih beserta ulam-ulaman seperti ulam keladat dicicah bersama tempoyak.

Salah satu restoran terbaik yang menyajikan menu makanan terbaik di Pahang adalah Gerai Z & Z Mak Anjang No 4, Kompleks Niaga Fasa 1, Jalan Bidai, Bandar Baru Jerantut, Jerantut, Pahang

Cara Proses dan Keunikan Rasa Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang

Cara memproses asam rom

Bahan utama yang diperlukan untuk membuat asam rum ini ialah biji getah atau buah perah. Biji getah ini dikutip di bawah pokok getah yang gugur dari pokok-pokok getah yang telah matang. Biji getah ini dikumpulkan lalu dipecahkan kulitnya untuk mendapatkan isi yang berwana putih kerana biji getah ini mempunyai kulit yang keras dan licin.

Biji getah ialah biji yang dihasilkan dari pokok getah yang matang. Biji getah ini berbentuk bulat dan lonjong. Warnanya bergantung kepada baka pokok getah itu ada yang berwarna cokelat, hitam, merah-kemerahan, berjalur hitam dan putih. Saiz biji getah ini juga mengikut baka pokok tersebut ada yang kecil dan ada yang besar kebiasaanya dalam lingkungan (20mm hingga 35mm). Kulit di bahagian permukaannya keras, licin dan nipis dan mempunyai tertulang di bahagian belakang biji getah ini.

Isinya bewarna putih dan ianya lembut serta kenyal. Biji getah ini akan gugur sendiri ke bumi jika ianya sudah cukup matang dan biji getah yang gugur ke bumi ini boleh mengeluarkan tunas dan boleh menjadi baka anak pokok getah yang baru.

Biji getah ini dikutip di bawah pokok getah dan kesemua biji getah ini dipecahkan lalu isinya dikumpul dan dijemur di tengah panas. Proses penjemuran ini memakan masa 3 hingga 7 hari bergantung kepada keadaan kekeringannya. Setelah kering isi biji getah tadi ditumbuk tetapi tidak terlalu hancur seperti menumbuk kacang untuk dibuat kuah ketupat.

Isi biji getah yang telah ditumbuk tadi lalu diperam di dalam bekas yang tertutup rapi dan sedia untuk dimasak. Kebiasaanya asam rom ini boleh bertahan hingga berbulan-bulan lamanya walaupun tidak di simpan di dalam peti sejuk.

Bagaimanapun, adalah menjadi kepercayaan tempatan bahawa jika masakan asam rong biji getah ini di makan selalu atau diamalkan selalu boleh menyebabkab berak berdarah.

Gulai asam rong

Bagi penduduk di sini asam rum boleh dimasak bersama ikan atau sayur seperti kangkung. Jika ia dimasak dengan menggunakan ikan ia dikenali sebagai gulai asam rom. Cara memasak gulai asam ini sama seperti cara memasak gulai yang lain cuma perlu dicampurkan sedikit asam rom ini (tiga hingga lima sudu teh) di dalam masakan tersebut.

Jika dicampurkan di dalam sayur seperti kangkung ianya kelihatan seperti kangkung dimasak bersama taucu. Asam rong itu akan kelihatan seperti kacang yang ditumbuk halus. Ia juga boleh dipelbagaikan cara masakanya bergantung kepada daya kreativiti tukang masaknya. Selain itu ia juga boleh di buat sambal.

Keunikkan rasanya

Bagi yang baru pertama kali merasainya mungkin ada yang terus jatuh hati dengan keunikkan rasanya yang berbeza dengan masakan Melayu yang lain dan mungkin juga ada yang tidak menyukai dengan masakan ini. Bagi penggemar gulai asam rom ini aroma baunya sahaja sudah cukup memberikan selera makan yang cukup luar biasa.

Bagi yang ingin merasai keaslian rasa gulai asam rong ini anda bolehlah mencari di beberapa buah restaurant disekitar pendalaman Pahang. Kini asam rong mula dipasarkan diserata Malaysia malah boleh didapati di beberapa pasaraya besar di negara ini.

*Source: wikipedia.org

Hashtag / Keywords

Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang Reviews

Customer Reviews about Gulai Asam Rong Makanan Tradisional Negeri Pahang

Best Makanan Tradisional Negeri Pahang

Rindunya dengan masakan Pahang. Abah saya orang pahang iaitu di Raub. Rindu betul masakan Pahang. Sejak duduk Australia sudah lama tidak dapat rasa makanan pahang. Kalau masak sendiri pun bahan susah nak cari dekat sini.

Khairunnisa Azmin

youtube.com

Best Makanan Tradisional Negeri Pahang

Baru-baru ini sudah pergi ke Gerai Z & Z Mak Anjang. Saya dari Triang. Sedap dan harga berpatutan.

Samsung J3prime

youtube.com

Contact Gerai Z&Z Mak Anjang

Jalan Bidai, Kampung Sungai Jan,
27000 Jerantut, Pahang
Telephone: 013 305 7868

error: