Hutan Simpan Bukit Taching Taman Eko Rimba Ulu Jeransang

Hutan Simpan Bukit Taching Taman Eko Rimba Ulu Jeransang

Hutan Simpan Bukit Taching an excellent spot for bird watching, located off the trunk road of Benta-Jerantut. Also known as Eko Rimba Ulu Jeransang. Read here for more info about the best destinations in Malaysia.

Hutan Simpan Bukit Taching Taman Eko Rimba Ulu Jeransang Summary

  • Attraction: Hutan Simpan Bukit Taching also known as Taman Eko Rimba Ulu Jeransang
  • Location: Pahang Malaysia
  • Attraction Type: Forest in Malaysia

Hutan Simpan Bukit Taching Taman Eko Rimba Ulu Jeransang from Official

Bukit Taching is an excellent spot for bird watching, located off the trunk road of Benta-Jerantut. The dense tropical jungle around Bukit Taching is home to more than 150 species of lowland birds. A must visit place for bird lovers.

Hutan Simpan Bukit Taching ini mengambil masa kira-kira 30 minit dari Kuala Lipis dan terletak di Kampung Kemahang, Benta, Pahang. Hutan Simpan Bukit Taching ini telah dibangunkan seawal tahun 1990. Jika anda sukakan aktiviti yang menarik berlatarkan suasana flora dan fauna, anda harus datang ke sini.

Antara aktiviti yang sering dilakukan adalah beriadah, jungle tracking, mandi manda di sungai yang jernih dan banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan di sini. Di sini terdapat pelbagai spesies flora dan fauna yang berevolusi sejak jutaan tahun dahulu. Hutan Simpan ini semakin popular apabila turut ditemui pokok Rafflesia yang banyak hidup di kawasan hutan ini.

About Taman Eko Rimba Ulu Jerangsang

Taman Eko Rimba ini terletak 37 km dari Bandar Kuala Lipis dan 220 km dari Bandar Kuantan. Hutan simpan ini juga terletak di dalam Hutan Simpan Bukit Taching dan dikenali dengan Hutan Dipterokarpa Bukit. Bagaimana dengan bayaran kemasukan hutan simpan ini? Kemasukan adalah PERCUMA.

Pertanyaan Mengenai Taman Eko Rimba Ulu Jerangsang

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi:

Pegawai Hutan Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis, Pahang
Tel: 09 – 3101 55

Sekiranya berlaku sebarang kecemasan semasa berada di Taman Eko Rimba ini, anda harus segera menghubungi nombor kecemasan untuk mengelakkan dari sebarang perkara yang tidak diingini. Anda boleh menghubungi nombor kecemasan seperti yang tertera dibawah :

No. Kecemasan:

  • Dial 911
  • Klinik Desa Kg. Jerangsang – 2 km (6019-9261 251)
  • Balai Polis Benta – 24 km (609-3238 222)
  • Balai Bomba Lipis – 37 km (609-3124 444)

*Source: pahangtourism.org.my, rtpsgular.pjk.com.my, forestry.gov.my

Hashtag / Keywords

Contact Hutan Simpan Bukit Taching Taman Eko Rimba Ulu Jeransang

Pegawai Hutan Daerah Lipis
27200 Kuala Lipis, Pahang
Tel: 09 – 3101 55

error: