* APAKAH PERBEZAAN ANTARA Maghfirah (مغفرة) DAN  'Afuw (عفو)? *

 * Maghfirah *: adalah untuk Allah memaafkan kamu atas dosa yang dilakukan, tetapi dosa itu masih akan didaftarkan pada kitab kamu.  Maghfirah adalah pengampunan Allah atas dosa kamu tetapi pada Hari Penghakiman itu akan dituliskan pada catatan kamu, Allah akan bertanya kepadamu tetapi dia tidak akan menghukum kamu kerana itu .

 * 'Afuw *: adalah untuk Allah memaafkan kamu atas dosa dan menghapusnya dari kitab kamu seolah-olah dosa itu tidak pernah  dilakukan.  'Afuw adalah pengampunan Allah atas dosa kamu, ia akan dihapuskan sepenuhnya dari rekod kamu dan Allah tidak akan bertanya kepadamu tentangnya pada Hari Penghakiman.

 * Inilah sebabnya mengapa Rasulullah (salla Allahu alaihi wa sallam) berkata, ini adalah Doa terbaik untuk dimohon pada Laylatul Qadr: *

 * "Allahumma innaka 'afuwwun tuhibbul' afwa fa'fu 'annee" *
(اللهم انك عفو كريم تحب العفو فاعف عني)
(Ahmad, Ibn Majah, dan Tirmidzi)

 * Ya Allah, Engkaulah Yang Maha Pengampun, dan Engkau suka memaafkan, maka ampunilah aku.) "*

 Oleh itu pastikan anda membaca doa ini sepanjang masa dan seberapa banyak yang anda boleh.  Buatlah salah satu rutin harian anda terutama di bulan Ramadhan .
Bayangkan anda berdiri pada hari Penghakiman yang bertanggungjawab untuk perbuatan anda, dan anda tidak dijamin masuk ke Jannah.

 * Tiba-tiba anda mendapati banyaknya gunung-gunung Hasanat (ganjaran) dalam rekod anda *

 Adakah anda tahu dari mana gunung-gunung hadiah ini datang?

 Kerana di dunia anda terus berkata: * "SubhanAllah wa bihamdihi SubhanAllah al 'Azhim" *

 Junjungan Baginda Nabi Muhammad ﷺ bersabda: _ * "Dua kata adalah ringan pada lidah, berat timbangannya, ia dicintai oleh Al Rahman, (Yang Maha Pemurah): *
سبحان الله و بحمده, سبحان الله العظيم -
* SubhanAllahi wa biHamdihi, Subhan-Allahi 'l -`azheem (Maha Suci Allah, dan Puji, Maha Suci Allah, Yang Agung) "*
(📚Bukhari, Muslim)

 Bayangkan berapa banyak ganjaran anda akan dapat jika  anda berkongsi tazkirah ini dengan rakan-rakan anda dan mereka terus berzikir * (SubhanAllah wa bihamdihi SubhanAllah Al Azheem) * kerana anda menuntun mereka untuk berbuat baik - di bulan mulia yang pahalanya berlipat ganda.

 * teruskan  membimbing orang lain untuk berbuat baik. 🍒🍒