Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Tersedap dan Amat Mudah!

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku
Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku ini adalah sajian kerana tidak ada rasa pedas atau masin. Hanya rasa manis dan lemak-lemak kelapa membuatkan ramai suka. Jom kita cuba menu ini!

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku ini boleh menghilangkan lapar dan perut yang berkeroncong pada petang hari kerana dijamin makan sampai habis. Jom kita dapatkan resipi dan cara membuatnya. Selamat mencuba!

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku Summary

 • Nama Resipi: Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku adalah resepi simple tapi sedap dimakan pada waktu petang. Ianya rangup diluar dan lembut didalam. Bahan-bahannya seperti berikut:

 • 2 cawan tepung gandum – saya guna tepung naik sendiri
 • 3 sudu tepung beras
 • 1 cawan kelapa – guna kelapa putih sahaja
 • ¼ cawan gula – boleh tambah jika mahukan lebih manis
 • Secubit garam
 • Susu cair
 • Air secukupnya

Cara Memasak Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku mempunyai cara memasak menurut langkah demi langkah seperti dibawah.

 1. Satukan semua bahan di atas dengan memasukkan ke dalam besen.
 2. Masukkan air, sedikit susu cair dan masukkan sedikit demi sedikit sehingga dapat adunan yang sederhana pekat.
 3. Guna senduk atau whisk kacau sebati.
 4. Adunan tidak boleh cair. Jika cair, boleh tambah sedikit lagi tepunng gandum atau kelapa.
 5. Sediakan periuk atau kuali.
 6. Minyak secukupnya. Pastikan jemput-jemput yang digoreng akan terapung atas minyak. Jika jemput-jemput tidak terapung akan jadi leper.
 7. Pastikan minyak betul-betul panas baru masukkan adunan. Jemput guna tangan.
 8. Angkat apabila kekuning dan garing.
 9. Toskan minyak dan sedia untuk dihidang

Did you know?

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku ini adalah pastikan minyak betul-betul panas untuk mengelakkan jemput-jemput meresap minyak.

Hashtag / Keywords

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku Reviews

Customer Reviews about Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Lakuadalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Jemput Jemput Kelapa Resepi Petang Paling Laku ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: