Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese yang Sedap Sekali

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake
Jom jana pendapatan dengan membuat Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake. Ramai pelanggan akan beratur.

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake adalah resepi baru yang diadaptasi dari kek lapis Sarawak. Rasanya yang sesuai dihidang untuk seisi keluarga. Jom kita belajar membuat kek lapis ini langkah demi langkah. Selamat mencuba!

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake Summary

 • Nama Resipi: Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake dibuat menggunakan loyang 7 inci X 7 inci. Bahan-bahannya adalah seperti berikut:

 • 250 gram pure butter
 • 1 cawan Tepung Gandum
 • 1 cawan Horlicks
 • ½ cawan creamer Coffee Mate
 • ½ cawan gula halus
 • 5 biji Telur Grade A ( telur B – 6biji )
 • ⅓ cawan Susu pekat
 • 1 sudu besar ovalette
 • 1 sudu kecil esen vanila
 • 200-250 gram cream cheese
 • Pewarna
 • Susu segar secukupnya (kalau adunan agak kental boleh letak sikit)

Cara Memasak Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake dilakukan dengan cara-cara seperti berikut:

 1. Mula-mula, pukul butter gula dan ovelatte dan cream cheese sehingga putih dan kembang. Gunakan mixer dengan kelajuan maksima.
 2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul perlahan. Letak esen vanila.
 3. Masukkan susu pekat dan pukul sebati.
 4. Masukkan tepung gandum diikuti Horlicks dan creamer. Kacau sebati.
 5. Adunan dibahagikan kepada 2 bahagian seperti berikut:
  1 bahagian di biar plain.
  1 bahagian dibagi lagi dan letak pewarna.
 6. Bakar selapis demi selapis sehingga habis.
 7. Bakar kek pada suhu oven 170°c ikut oven masing-masing.

Did you know?

Gandakan bahan-bahan adunan jika anda ingin buat banyak.

Did you know?

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake menggunakan sukatan cawan metrik.

Hashtag / Keywords

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake Reviews

Customer Reviews about Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Kek Lapis Horlicks Pelangi Cheese Super Awesome Cake ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: