Kuih Dangai Kelapa Parut Putih Tok Umi

Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah

Dapur kita penuh dengan kelainan dan kuih-muih tradisional. Resepi Kuih Dangai adalah salah satu daripadanya. Nikmati kuih tradisional yang biasanya didapati di pasar malam dan kini dirumah anda sekarang!

Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah Summary

 • Nama Resipi: Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah

Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudahsedap dibuat dan boleh dimakan petang ini bersama keluarga tersayang. Jangan lupa buat air teh tarik atau Nescafe tarik tentu sedap dan semua orang gembira. Bahan-bahan untuk resepi ini dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti ditunjukkan dibawah.

 • 6 cawan kelapa parut – ambil yang warna putih sahaja
 • 3 cawan tepung pulut
 • Gula
 • Garam

Cara Memasak Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah

Berikut adalah cara membuat Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudahyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Mula-mula, satukan kelapa parut, tepung pulut dan garam. Gaul rata.
 2. Biar kesemua bahan di atas berderai dan tidak berketul-ketul.
 3. Selepas itu, panaskan acuan, guna api kecil dan letak sedikit bahan yang digaul tadi
 4. Kemudian taburkan gula dalam ½ sudu kecil diletak pada tengah-tengah adunan. Jangan letak gula ditepi kerana masa hendak angkat nanti akan melekat.
 5. Letak sekali lagi bahan yang digaul tadi sehingga penuh menutupi acuan dan kemudian tutup menggunakan aluminium foil. Kemudian, lipat-lipatkan aluminium foil mengikut saiz acuan kuih dangai.
 6. Biarkan ia masak selama lebih kurang 7-8 minit.
 7. Selak aluminium foil sikit. Kalau bahagian tepi-tepi kuih dangai sudah bertukar warna keperangan itu tandanya kuih sudah masak dan boleh diangkat.
 8. Set kuih dangai yang pertama siap dihidangkan!
 9. Untuk membuat set kuih dangai yang seterusnya, pastikan acuan dibersihkan dengan tisu atau kain yang bersih. Buangkan lebihan kelapa yang tertinggal pada set kuih dangai yang pertama tadi.
 10. Ulangi langkah yang sama sehingga habis. Selamat mencuba!

Did you know?

Untuk membuat Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah ini, 1 adunan menghasilkan lebih kurang 35 biji kuih (mengikut sukatan cawan dan acuan yg digunakan). Sukatan 6 cawan kelapa parut (putih) tu bersamaan dengan 2 biji kelapa.

Hashtag / Keywords

Recipe Berasaskan Kuih Muih

Resepi Pulut Panggang: Anda Pasti Teruja Punya!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan...

Read More

Kuih Tahi Itik: Resepi Pelik Tapi Sedap Pantai Timur!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada...

Read More

Kongsi Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudahdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudah, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudahini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Kuih Dangai Tok Umi Resepi Turun Temurun yang Mudahini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: