Lembah Kiara Recreational Park TTDI Best Nature in KL

Lembah Kiara Recreational Park TTDI is one of best nature in KL. 10-15 drive minutes away from 1 Utama and Ikano Power Centre. From brisk walk to mountain bikers, runners, hikers are encouraged to come here. Read here for more information about attractions in Kuala Lumpur Malaysia.

Lembah Kiara Recreational Park TTDI Best Nature in KL Summary

  • Attraction: Lembah Kiara Recreational Park TTDI Best Nature in KL
  • Location: Kuala Lumpur Malaysia
  • Attraction Type: Recreational Park in Malaysia

Lembah Kiara Recreational Park TTDI Best Nature in KL from Blog

If you are in the vicinity of Taman Tun Dr. Ismail in Petaling Jaya, you may want to consider going to Lembah Kiara Park. This park is popular with locals especially in the early morning and more so in the evening. This is the place to enjoy the natural beauty of nature after a long day’s work or simply to escape the routine of daily chores.

There is a ‘hanging bridge’ but you need to climb up a to the forest near the parking bay. Don’t forget to bring your hiking pole to avoid slippery surface especially during raining season. There are enough parking bays, or you can park your vehicle on the roadside. This recreational park is maintained by Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). People also refer as Bukit Kiara Park and suitable for mountain bikers and hikers.

Bukit Kiara is a famous place for TTDI and Bandar Utama residents to have garden walk, hiking or bicycle trails. It’s like Bukit Gasing for PJ residents. As I was searching for some light hiking venue in Kuala Lumpur, Bukit Kiara come into the picture. However, I was actually always at Bukit Kiara all this while. After searching information about the place, i decided to give it a try on one fine Saturday. As there are actually 2 venues to go for hiking or walking, I choose the one infront of the school at Jalan Abang Haji Openg.

This park is about 10-15 drive minutes away from 1 Utama and Ikano Power Centre shopping malls. It is located opposite Sekolah Kebangsaan Tmn Tun Dr. Ismail (2), not too far away from VADS building which used to be IBM office.

Lembah Kiara Park is a recreational park and best nature in KL and is located at Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) and KL Golf & Country Club development on the other. It is a popular urban park among families, hikers, bikers and runners. There is a large lake surrounded by jogging tracks, exercise stations, children’s playgrounds and picnic spots. You can do trail running’s at Pakis and Keladi Trail.

Taman Rekreasi Lembah Kiara terletak di Jalan Abang Haji Openg, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI), Kuala Lumpur. Perjalanan dari Wangsa Maju mengambil masa selama 28 minit dengan menggunakan lebuhraya DUKE. 

More Attractions at Lembah Kiara Recreational Park TTDI

First time sampai di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL, macam teruja sikit. Keluar dari kereta, rasa macam tenang je area situ. Mungkin sebab dekat kawasan kediaman Elite juga. Maksudnya orang berada, jadi ketenangan disini pun lain macam sikit. Kawasan taman rekreasi ini berpagar. Dekat luar-luar pagar bersusun orang meniaga makanan pagi-pagi. Elok lah sangat. Sesuai lepas riadah, boleh tapau makanan.

Masuk dalam Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL ini  walaupon ramai, tetapi tidaklah sesak macam di Taman Tasik Titiwangsa itu. Banyak aktiviti keluarga dan kelas-kelas fitness dibuat dan begitu juga untuk perkelahan ataupun perjumpaan (gathering). Kawasan ini ada dua dalam satu. Hutan macam FRIM dan macam Tasik Titiwangsa dimana orang santai-santai berkelah bersama keluarga dan melakukan outdoor activity.

Sepanjang perjalanan dekat kawasan di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL ni, kalau kita just follow je laluan, memang boleh nampak banyak spot-spot yang cantik untuk ambil gambar. Nature memang cantik, suasana redup, walaupon matahari sudah mencanak atas kepala.

Banyak keluarga memilih duduk di tepi-tepi anak sungai untuk berkelah. Air mengalir siap ada mini air terjun. Huhuhu. Seronok budak-budak mandi. Sebab air sungai pun tidak cecah paras pinggang walaupun anda dalam posisi duduk. Airnya jernih dan cetek sesuai untuk semua orang dan tidak membahayakan.

Last sekali, sebelum balik, aku singgah dekat Jenny Hong Soya Bean Milk ni. Korang kalau tetiba muncul dekat Taman Rekreasi Lembah Kiara di TTDI ni, jangan lepaskan peluang untuk merasa air soya bean milk ini ye. Sangat sedap. Boleh pilih nak gula putih atau gula melaka.

Ya jika anda melalui kawasan berhutan, anda pasti akan melalui jambatan gantung yang menjadi tarikan setiap pengunjung yang datang  ke sini untuk melakukan aktiviti fizikal seperti berbasikal, hiking, running ataupun menikmati keindahan alam semulajadi.

Dekat area tanah lapang, berdekatan dengan pintu masuk, ramai orang pilih kawasan sini untuk buat aktiviti berkumpulan, yang ni ada kelas self-defense. Sekarang ni memang kena ada skill-skill macam ni. Bagus untuk keselamatan diri kita kan. Ada jugak dekat area hujung-hujung sebelah kiri di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL, kelas kickboxing tengah buat latihan. Syok je tengok. Variety jenis sukan ada dekat sini. Semua warna kulit ada. Rakyat Malaysia, atau pon orang dari luar negara semua enjoy dengan aktiviti masing-masing.

*Credit: visitkl.gov.my, ismahasmi.blogspot.com, sungaisiput.blogspot.com

Hashtag / Keywords

Lembah Kiara Recreational Park TTDI Best Nature in KL Reviews

Customer Reviews about Lembah Kiara Recreational Park TTDI Best Nature in KL

Taman Rekreasi Lembah Kiara Terbaik

Pergi ke Lembah Kiara Recreation Park ini memang best. Best kerana apa ya? Kerana di Taman Rekrasi Lembah Kiara ini anda boleh berjoging, hiking, memberi makan monyet-monyet dan berkelah (picnic). Ini yang menyebabkan Taman Rekreasi Lembah Kiara ini pilihan kami untuk beriadah. Selepas covid-19 coronavirus kami rasa seronok untuk berjoging di Taman Rimbah Lembah Kiara.

Cikgu Siti Hasnah

Guru di Precint Putrajaya

Lembah Kiara Pusat Rekreasi Dalam Bandar Terbaik di Kuala Lumpur

Lembah Pantai tidak sama dengan Lembah Kiara. Ini kerana Lembah Kiara adalah kawasan yang dijaga dengan baik untuk mandi-manda di tasik, berkelah, berjoging manakala di Lembah Pantai adalah sebuah perbandaran tersusun.

Mohammad Ryzal Abi Rayman

SME Entepreneur

Contact Lembah Kiara Recreational Park TTDI Best Nature in KL

Jalan Abang Haji Openg,
Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur

error: