Memory Lane Pasar Karat Loken- Malaysia's Unique Market of Treasures

Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak : Beroperasi seawal jam 6.30 pagi : Antara tempat pasar karat yang popular di negara kita adalah Lorong Kulit Pulau Pinang, Pasar Loken Ipoh, Pasar Karat Jalan Hang Lekir Melaka, dan Amcorp Mall Flea Market Petaling Jaya. Pasar karat popular menjadi satu daripada tarikan pelancong untuk berkunjung ke Ipoh, Perak.

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak Summary

Pasar Karat Loken Vintage Market Perak Malaysia
  • Attraction: Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak
  • Location: Perak Malaysia
  • Attraction Type: Attraction in Malaysia

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak from News Article

Setiap sudut Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak menyimpan kisah-kisah lama dan nostalgia. Antara barangan yang mungkin dapat ditemui termasuk barang klasik seperti lampu gas antik, perabot lama, radio lama yang masih berfungsi, dan koleksi mainan lama yang mungkin mengembalikan kenangan ke zaman kanak-kanak.

Pengunjung dapat menemui pelbagai jenis barang antik yang mungkin sukar dijumpai di tempat lain. Koleksi ini tidak hanya mencerminkan warisan budaya dan sejarah, tetapi juga mencipta satu pengalaman berbelanja yang unik. Dari pakaian retro hingga aksesori vintage, setiap item dijual di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak memancarkan daya tarik tersendiri.

Tidak hanya untuk pembeli antik, pasar karat ini juga menjadi tempat yang menarik untuk para penggemar fotografi. Suasana yang unik, dengan barangan lama yang diatur secara seni, mencipta latar belakang visual yang menarik untuk diabadikan dalam gambar.

Selain dari penjual yang menawarkan barangan antik, terdapat juga penjual makanan dan minuman yang menyediakan juadah tempatan yang lazat. Pengunjung dapat bersantai sambil menikmati hidangan tradisional seperti laksa, nasi lemak, atau kuih-muih klasik yang dijual di kios-kios makanan sepanjang lorong pasar karat.

Sejauh mata memandang, pengunjung dapat melihat pelbagai warna dan corak payung yang melintang di atas penjual. Payung-payung ini tidak hanya memberikan perlindungan daripada panas matahari atau hujan, tetapi juga menambahkan unsur estetika yang unik kepada seluruh kawasan pasar karat.

Selain aspek menjual-beli, Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak juga menjadi platform untuk komuniti setempat berkumpul. Penduduk tempatan sering berkongsi cerita dan kenangan semasa mengunjungi pasar karat ini. Ini mencipta satu atmosfera yang bersahabat dan mesra, di mana pengunjung dapat merasai kehangatan dan keunikannya.

Bagi peminat seni dan budaya, Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak juga kadang-kadang menjadi tempat untuk persembahan seni jalanan atau pertunjukan tradisional. Ini menambahkan elemen hiburan kepada pengalaman berjalan-jalan di sepanjang lorong pasar karat.

Dalam satu kunjungan ke Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak, pengunjung dapat mengalami percampuran warna-warni budaya, sejarah, dan kehidupan tempatan. Setiap sudutnya memancarkan keunikan dan keistimewaan yang menjadikan pasar karat ini lebih daripada sekadar tempat membeli-belah; ia adalah pengalaman yang membawa kita kembali ke zaman lampau, sambil menikmati kehidupan kini.

Mencari Barang Lama dan Antik di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Assalamualaikum dan hello semua =)

Tengok tajuk entri ini yang panjang pastinya korang dah tahu entri ini nak bercerita mengenai apa.

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak atau Flea Market dah banyak tumbuh di negara kita. Dinamakan pasar karat kerana kebiasaanya tempat ini menjual barang antik atau lama, dan juga barang terpakai.

Antara tempat pasar karat yang popular di negara kita adalah Lorong Kulit Pulau Pinang, Pasar Loken Ipoh, Pasar Karat Jalan Hang Lekir Melaka, dan Amcorp Mall Flea Market Petaling Jaya.

Aku berpeluang ke Amcorp Mall Flea Market pada hari Ahad lepas. Tujuan aku untuk beli satu benda je. Satu je! Apakah? Hehe.

Amcorp Mall Flea Market diadakan setiap hari Sabtu dan Ahad dari jam 9 pagi hingga 6 petang. Aku syorkan korang pergi pada hari Ahad sebab lagi ramai peniaga ada di sini. Dan pergi di awal pagi. Sebab kalau tengahari dah ramai orang dan satu lagi tempat parking pun susah nak dapat.

Bayaran parking di sekitar Amcorp Mall agak mahal sebenarnya. Boleh parking dalam bangunan Amcorp Mall kalau korang datang awal. Harga lebih murah berbanding parking di luar.

Hari tu, aku datang lambat juga memandangkan kami ke KL dulu di awal pagi. Makanya, parking jela di luar Amcorp Mall. Redha jela bayar parking mahal.

Aku tak ambil gambar setiap gerai di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak. Malas nak pegang phone di kala orang ramai. Makanya hanya gambar dari pemandangan atas dan jauh jela eh yang boleh kongsi di sini.

Banyak Gerai Hari Ahad di Memory Lane Pasar Karat Loken

Ada lebih 300 gerai dibuka pada hari Ahad di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak. Banyak kan?

Di tingkat atas Memory Lane Pasar Karat Loken pun ada juga flea market ini. Bukan di bawah saja. Jadi memang banyak masa dihabiskan di sini untuk melihat semua gerai yang ada.

Banyak barang yang dijual. Kalau korang pengumpul duit syiling, duit kertas lama, dan CD/DVD dan piring hitam, tempat ini lah tempat yang sangat sesuai untuk korang datang. Serius, banyak betul ada.

Selain itu, di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak juga terdapat setem, tembikar lama, almari (yang kecil), buku, keris, barang perhiasan wanita, barang permainan kanak-kanak, barang-barang Coca Cola, jam lama dan sebagainya.

Dalam banyak barang tersebut, mata aku hanya fokus mencari satu barang saja iaitu:

Novel English Lama

Tengok muka depan, dah terfikir benda lain ke korang? Haha. Novel ni semua bukan untuk aku. Mak Lang aku pesan suruh carikan novel sebegini untuk dia. Sebab dia dah baca sekali dan katanya seronok. Cerita zaman dahulu. Cerita Lord, ballroom, ada majlis tari-menari.

Aku pernah baca satu novel macam ni di rumah Mama. Tak faham weiii. Bahasa yang digunakan high level sangat rasanya. Lagipun aku tak berapa minat dengan kisah zaman dahulu ni. Tak minat membaca, kalau tengok filem, aku minatlah. Sebab ada subtitle. Hehe.

Nak tahu harga novel di atas berapa? Haha. Murah gila! Aku terkejut bila dengar. Boleh tanya sekali lagi kat Uncle tu sambil besarkan mata. Haha. Hanya RM2 untuk satu novel. Murah kan? Aku borong semua novel yang ada kat gerai tu. Ada 13 novel. Baru RM26 total. Hehe. Berbaloi sangat rasanya!

Sesiapa yang berminat dengan barang lama/ antik atau barang terpakai, bolehlah terjah ke Amcorp Mall Flea Market. Mungkin korang akan jumpa barang yang dihajati. Cuma kena rajinlah tengok setiap satu gerai yang ada.

Flea market di dalam Amcorp Mall. Di luar Amcorp Mall, ada juga gerai jual baju, tudung, kasut, dan sebagainya. Makanya, selamat berbelanja eh! Hehe.

Note: Mak Lang sabar ye menunggu sehingga Hari Raya Aidiladha nanti.

Discover More Attractions in Perak, Malaysia

Embarking on a journey through Perak’s wonders? Click now to dive deeper into a realm of hidden gems and captivating attractions. Unveil the secrets that await beyond the familiar and explore the diverse landscapes and rich cultural tapestry of this Malaysian gem. From lush rainforests to historic landmarks, each click brings you closer to an extended adventure. Don’t miss out on the opportunity to expand your Perak experience – click for a guide to more attractions and let the exploration continue. Whether you’re seeking natural wonders or cultural delights, the journey persists with a wealth of attractions waiting to be discovered. Click now and open the door to an extended chapter of exploration in Perak!

*For an enhanced and immersive experience, kindly rotate your phone to landscape mode to enjoy a two-view display on the left and right. Thank you!

Hashtag / Keywords

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak Reviews

Customer Reviews about Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

MEMORY LANE PASAR KARAT, LOKEN IPOH TRAVEL VLOG - New [QHD1440p]

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Assalammualaikum dan salam sejahtera, Abg Joe Travel Channel kali ini akan membawa anda ke Memory Land atau lebih dikenali sebagai Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak bagi kalangan warga Ipoh khususnya. Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak ini terletak di Jalan Horley, Kampung Jawa, Ipoh. Peniaga di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak ini menjual pelbagai jenis barang lama, terpakai dan yang istimewanya 'antik'.

Kepada peminat barang antik khususnya bolehlah datang ke Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak ini setiap hari Ahad bermula pukul 7.00 pagi hingga 11.00 pagi. Selain daripada jualan peralatan antik terdapat juga peniaga yang berniaga pakaian dan kasut bundel. Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak ini merupakan syurga bagi pengumpul barangan antik.

SELAMAT DATANG SELAMAT MENONTON TERIMA KASIH Subtitles Abg Joe Travel channel this time will take you to Memory Land or Rust Market in Ipoh, Perak, Malaysia. Business activities here start at 7am until 11am every sunday morning. Merchants here sell a wide variety of antiques. Through this video, you can see the antiques they sell. I hope you are entertained by watching this video. Thank you very much. 'Welcome To Malaysia'

Mohd Johari

https://www.youtube.com/watch?v=AjBkspbMH3Q

Selam Barang di LOKEN IPOH ! | TRADISI HARI AHAD Shortgetaway

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak
Kinta City Shopping Centre, 2, Jalan Teh Lean Swee, Taman Ipoh Selatan, 31400 Ipoh, Negeri Perak

___________________________________________________

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Shopping Mall kegemaran aku sejak Kecil !

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak merupakan tradisi hari Ahad keluarga aku jikalau hari minggu kami ‘kosong’ tanpa sebarang kenduri dan aktiviti lain.

Malah rutin Ahad kami akan tetap sama, Bermula dengan sarapan Roti Telur Goyang di Dataran Dato Sago, hantar ibu di Jaya Jusco (sekarang Aeon) dan bermula lah adventure aku bersama bapa aku.

Setelah 2-3 jam ‘berperang’ kata, tawar menawar di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak. Kami akan pick-up ibu semula di JJ dan menuju ke destinasi seterusnya iaitu MISI NASI GANJA !

Sama ada Nasi Ganja Yong Suan, atau Nasi Ganja Rahamath. Jikalau hari Ahad itu kami bernasib baik, kami sekeluarga akan dapat makan free, kerana Nasi Ganja juga adalah kegemaran Menteri Besar Perak (ketika itu).

Jikalau hari Ahad itu kami kurang bernasib baik, kerana orang beratur melebihi 3 kedai sebelah. Ayah akan membuat keputusan untuk makan di RnR Sungai Perak. RnR Sungai Perak akan membuat ibu lebih gembira kerana banyak gerai menyediakan lauk kegemarannya iaitu lauk Patin Tempoyak.

Begitulah rutin hidup aku sehingga hari aku keluar dari Rumah untuk melanjutkan pengajian di peringkat Diploma.

Tapi guess what ? Aku bernasib baik kerana aku Diploma di Ipoh !

Rutin tetap diteruskan, sehingga hari arwah bapa aku meninggal dan hari aku berhijrah ke Selangor. Al-Fatihah buat arwah Ayah

Forever RideForEldy

__________________________________
Blog : muhammadnurhakim.blogspot.com

Contact : [email protected]

Hakim Eldy

https://www.youtube.com/watch?v=SbliNLz8h7Y

Contact Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane,
Jalan Horley, Kampung Jawa,
30300 Ipoh, Perak

error: