السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Doa pagi Jumaat

24 May 2019

 

اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ انعَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْن

 

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala pujian hanya untukMu yang mentadbir sekalian alam. Selawat dan Salam ke atas Junjungan besar Nabi Muhammad saw. keluarga, para ambia, para sahabat, muslimin dan muslimat. 

Ya Allah sesungguhnya hambaMu ini memohon dengan penuh pengharapan kepadaMu Ya Allah panjangkan dan berkatilah umur kami, kurniakan kepada kami kehidupan yang lebih bahagia dan berjaya dari tahun2 sudah.

Ya Allah kurniakanlah kepada kami rezeki luas, halal, penuh berkat dan direstuiMu Ya Allah.

Ya Allah kami juga memohon kepadaMu Ya Allah, jauhkanlah segala kejahatan dan keburukan dari kami dan keluarga kami.

Ya Allah tiada yang mudah kecuali Engkau yang memudahkan dan Engkau juga yang menjadikan yang susah itu mudah. Oleh itu Ya Allah, permudahkanlah kehidupan kami dan keluarga kami. Jauhkanlah kami dari segala bala dunia dan akhirat. Perlindungilah kami dari pujukan iblis dan syaitan serta jauhkanlah kami dari kejahatan manusia dan jin yang memusuhi kami dan jauhkanlah kami dari pengaruh nafsu yang menyesatkan.

Ya Allah ilhamkanlah kepada kami supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepada kami dan kepada ibu bapa kami, dan supaya kami tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa kami dan zuriat keturunan kami.

Sesungguhnya kami bertaubat kepadaMu, dan sesungguhnya kami dari golongan orang-orang Islam yang tunduk patuh kepadaMu.

Ya Allah hidupkanlah kami dengan keimanan dan matikan lah kami bila sampai masanya dalam keimanan.

Ya Allah Engau berikanlah pada kami kesihatan fizikal dan mental yang terbaik, terangilah hati kami dengan cahaya hidayahMu.

Ya Allah perbaikanlah amalan kami dan tunaikanlah hajat kami baik dalam agama, dunia dan akhirat. Sesunguhnya Ya Allah hanya Engkau yang Maha Kuasa atas tiap2 sesuatu.

Ya Allah hambaMu ini juga memohon agar Engkau sinari diri kami dengan cahaya Nur Mu dalam diri kami dan semoga Engkau jadikan Nur itu pada semua pandangan dan fikiran kami dengan rahmatMu Ya Allah yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Ya Allah kurniakanlah kepada kami segala kebahagiaan, kejayaan, kekayaan dan keindahan kepada kami di dunia dan akhirat. Engkau jadikan kami hambaMu yang beriman, bertaqwa, beramal soleh dan bersabar atas segala perintahMu dan ketetapanMu.

Ya Allah ampunilah segala dosa kami yang sedar atau tidak. Jadikanlah kami sebaik2 insan yang soleh seindah hiasan di dunia

Ya Allah selamatkanlah diri kami, keluarga kami, saudara2 kami, rumah tangga kami, kampung kami, dan negara kami, dari sebarang ancaman luar dan dalam.

Hanya Engkaulah Ya Allah tempat sebaik2 perlindungan, memberi petunjuk dan tempat kami berserah.

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ
رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ
وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.

آمِيْنُ... آمِيْنُ... آمِيْنُ... يَا رَبِّ الْعَالَمِين