Resepi Aiskrim Durian Homemade Buat Keluarga Sayang

Resepi Aiskrim Durian Homemade

Resepi Aiskrim Durian Homemade adalah resepi yang wajib anda cuba jika anda penggemar durian dan inginkan rasa durian yang benar-benar maksimum dalam aiskrim anda. Banyak yang anda boleh buat bukan hanya dengan memakan durian begitu sahaja. Ditambah pula dengan musim durian yang tiba dan harga menjadi murah, selain dari membuat tempoyak atau pais durian, anda boleh juga mencuba resepi pencuci mulut ini sebagai hidangan minum petang anda.

Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang Summary

 • Nama Resipi: Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang

 • 1 tin susu cair
 • 1/2 tin susu pekat (boleh diletakkan mengikut citarasa tetapi sebaik-baiknya biarlah kurang manis untuk mengelakkan penyakit)
 • 1 sudu besar ovelett
 • Isi durian secukupnya (anggaran kalau isi durian yang besar 6 ulas, durian kecil 10 ulas)
 • Pewarna kuning telur secukupnya (jika menggunakan durian Udang merah tidak perlu menggunakan pewarna kuning telur kerana durian udang merah memang mempunyai warna merah keemasan yang lebih dari durian lain).

Cara Memasak Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang

Berikut adalah langkah demi langkah cara menyediakan Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang.

 1. Mula-mula, blend durian + susu cair + susu pekat & ovelett.
 2. Jika sudah sebati, masukkan pula ke dalam mixer.
 3. Mix 20-30 minit menggunakan mixer sehingga gebu dan letak dalam bekas.
 4. Simpan dalam frezer.
 5. Boleh menikmati aiskrim apabila sudah cukup keras.

Hashtag / Keywords

Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang Reviews

Customer Reviews about Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang

Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayang ini anda boleh menggunakan durian kampung ataupun durian udang merah yang sangat sesuai kerana mempunyai rasa yang cukup tinggi. Disarankan bagi penggemar durian yang sejati.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayangdi Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayangini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Aiskrim Durian Homemade Keluarga Sayangini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: