Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap

Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap
Jom cuba Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap. Memang seronok ke dapur kalau dapat buat resepi mudah tetapi sedap dimakan.

Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap ini dihasilkan dengan sangat cepat sekali dan sesuai dihidangkan pada sarapan pagi sebelum keluar bekerja. Anda boleh lakukan sendiri dirumah mengapa perlu membelinya diluar? Jom kita cuba!

Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap

Berikut adalah bahan-bahan Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap yang mesti diikuti langkah demi langkah.

 • 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
 • 1 sudu besar cili kisar
 • 2 sudu kecil garam
 • 2 sudu besar gula
 • 1 senduk kicap
 • 2 senduk cili sos
 • 3 kali renjis cuka makan
 • Potongan ayam
 • Perasa
 • Sayur sawi
 • Minyak masak
 • Air secukupnya
 • Mihun

Cara Memasak Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap

 1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga keperangan.
 2. Masukkan cili kisar, garam, gula, kicap, cili sos, cuka makan, potongan ayam dan perasa.
 3. Masak sampai pecah minyak.
 4. Selepas itu baru masukkan air. Biarkan mendidih dan baru masukkan mihun.
 5. Lepas masuk mihun bagi air paras mihun. Jika air kurang boleh tambahkan air panas. Jika tambah air pada suhu biasa mihun akan hancur.
 6. Apabila air telah kering, bolehlah masukkan sayur dan kacau bagi rata.
 7. Tutup mihun sekejap dengan tudung periuk.
 8. Boleh tutup api dan biarkan sekejap.
 9. Alih mihun yang siap digoreng ke dalam pinggan hidang dan sedia untuk dimakan.

Hashtag / Keywords

Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap Reviews

Customer Reviews about Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap

Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap antara menu ringkas yang cepat disediakan. Sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Bihun Goreng Mudah dan Sedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: