Resepi Biskut Makmur: Kuih Raya Aidilfitri yang Pasti Memikat!

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome
Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome ini mudah didapati apabila balik kampung. Tetapi kini anda boleh membuatnya sendiri dirumah.

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome dibakar menggunakan oven dan cara yang lazim iaitu tidak perlu membakar di oven. Dapatkan cara-cara membuat biskut raya ini. Selamat mencuba!

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome Summary

 • Nama Resipi: Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome kerana tidak dibakar menggunakan oven sama seperti yang pernah dilakukan oleh ibu kepada pencipta resipi ini. Dapatkan juga tips bagaimana mengetahui tepung gandum yang sudah masak? Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan:
 • 1 kg tepung gandum
 • 600 gram planta
 • 500 gram kacang tanah
 • 6 sudu besar tepung susu
 • Sedikit gula aising – untuk salutan

Cara Memasak Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome disediakan dengan cara berikut:

 1. Tepung gandum disangai sampai masak.
 2. Guna api sederhana dan sentiasa kacau untuk mengelakkan hangus.
 3. Apabila sudah masak, ketepikan.
 4. Cairkan planta dalam kuali.
 5. Apabila sudah cair, masukkan tepung gandum yang sudah disangai.
 6. Goreng kacang tanah tanpa minyak dan kisar kacang tanah.
 7. Letakkan sedikit gula aising dan tepung susu.
 8. Gaul semua sehingga sebati.
 9. Tutup api dan tunggu sehingga menjadi suam atau sejuk.
 10. Setelah itu, bolehlah bulat-bulatkan ikut saiz yang kita mahu.
 11. Akhir sekali, salut dengan gula aising.

Did you know?

Tips bagaimana untuk mengetahui tepung gandum yang disangai sudah masak? Caranya ialah dengan melihat tepung yang disangai sudah ringan dan berwarna coklat.

Hashtag / Keywords

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome Reviews

Customer Reviews about Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome adalah warna-warni masakan dan sajian yang jarang-jarang dibuat dirumah kerana kesukaran mendapatkan bekalan makanan dan bahan-bahan mentah. Dan ianya juga semakin dilupakan. Dengan adanya perkongsian resipi ini anda boleh mencuba sendiri memasaknya dirumah jika ada kelapangan. Diharap masakan anda menjadi dan sedap. Anda boleh mengulangi masakan ini pada masa akan datang.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesomedi Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Biskut Makmur Kuih Raya Awesome ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: