Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi

Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi
Mesti anda teruja dengan Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi kerana dari kacang soya menjadi tempe.

Selalu kita beli sahaja tempe di pasaraya tetapi kali ini Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi boleh anda cuba saja-saja dirumah atau ingin menjadi usahawan tempe pun boleh juga. Terdapat pelbagai jenis tempe dipasaran ada yang menjual tempe jumbo, tempe daun, tempe 3 segi, tempe bulat dan sebagainya. Dan tempe yang betul-betul sedap adalah tempe yang mempunyai rasa berlemak apabila digoreng atau dimasukkan dalam gulai. Selamat mencuba!

Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi Summary

 • Nama Resipi: Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi

Bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi adalah seperti dibawah: –

 • 1 kilo kacang soya
 • 1 sudu ragi
 • 1 sudu tepung jagung

Cara Memasak Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi

 1. Mula rendam kacang soya selama 5 jam.
 2. Selepas itu, rebus kacang selama 25 minit.
 3. Tutup api dan biarkan kacang soya tersebut terendam semalam dalam air rebusan.
 4. Buang air rebusan setelah semalaman terendam dan basuh kacang soya sambil di ramas2 untuk buang kulitnya.
 5. Bilas dengan air beberapa kali sampai semua kulitnya tertanggal.
 6. Rebus lagi kacang soya selama 25 minit.
 7. Selepas itu, kacang soya dikeringkan sampai ianya betul-betul kering.
 8. Sesudah kacang soya semuanya kering, gaulkan kacang soya dengan ragi dan tepung jagung.
 9. Kemudian, masukkan dalam plastik diseal dan dicucuk-cucuk dengan lidi.
 10. Simpan tempe ditempat gelap dan panas semalaman.
 11. Jangan di tindan-tindankan tempe. Letak satu persatu dalam bakul dan kalau boleh tutup dengan surat khabar.

Did you know?

Tempe ini boleh dibungkus dengan pelbagai cara. Jika anda inginkan tempe anda kelihatan besar, anda harus padatkan tempe.

Hashtag / Keywords

Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi Reviews

Customer Reviews about Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi

Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi ini jika anda ikuti langkah demi langkah dengan betul, InsyaAllah anda boleh menjadi seorang usahawan tempe yang berjaya suatu hari nanti.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Cara Membuat Tempe Gerenti Jadi ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: