Kek Kelapa Hujan Panas: Resipi Terbaik dan Mudah

Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah
Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah ini memang terbaik untuk dibuat. Ia pasti memikat selera.

Dapatkan cara membuat Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah ini dengan kelapa parut disangai dan dibahagiakan kepada beberapa bahagian. Mengapa perlu dibahagikan? Jom kita ikuti cara membuat kek ini. Selamat mencuba!

Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah

Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah disediakan mengikut bahan-bahan seperti berikut:

 • 1 cawan marjerin
 • 1 cawan gula kastor
 • 1 cawan kelapa parut – disangai dan dibahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan
 • 1 sudu kecil baking powder
 • 1¼ cawan gandum – diayakkan
 • 5 biji telur gred C
 • 3 sudu besar pati santan kotak
 • Secubit garam

Cara Memasak Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah

Berikut adalah cara-cara Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah disediakan seperti dibawah:

 1. Panaskan oven 140°c.
 2. Ayak tepung dan baking powder.
 3. Campurkan marjerin dengan gula dan pukul hingga putih dan gebu.
 4. Masukkan garam dan juga telur satu persatu hingga gebu.
 5. Selepas itu, tambah santan dan kacau lagi.
 6. Masukkan tepung gandum bersama baking powder yang diayak tadi.
 7. Masukkan kelapa sangai yang diwarnakan tadi dan kaup balik supaya sebati.
 8. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan alas menggunakan baking paper dan ratakan hingga terkena semua tempat.
 9. Bakar mnggunakan api atas bawah dengan suhu 140°c selama 1 jam 25 minit (atau mengikut suhu oven masing-masing).

Hashtag / Keywords

Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah Reviews

Customer Reviews about Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah

Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudahadalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kek Kelapa Hujan Panas Terbaik Mudah ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: