Resepi Kek Kukus Durian: Keenakan Dirasai Penggemar Raja Buah!

Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk
Boleh masukkan apa jenis durian untuk Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk seperti musang king, durian kampung dll.

Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk adalah salah satu kek kukus yang mesti anda cuba. Penggemar durian pasti menyukai isi durian yang diletakkan dalam kek ini. Jom kita buat kek kukus!

Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk

Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk ini amat mudah disediakan. Jom kita belajar apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kek kukus ini. Peralatan yang digunakan ialah mesin blender dan alat pengukus.

Bahan-bahan Ayak

 • 2½ cawan tepung gandum
 • 1 sudu kecil soda bikarbonat
 • 1 sudu kecil baking powder
 • Secubit garam.

*semua bahan di atas perlu diayakkan dan ketepikan.

Bahan-bahan Blender

 • 1½ cawan gula (boleh dikurangkan)
 • 1 cawan susu segar Dutch Lady/ susu cair
 • 1 cawan minyak jagung/ minyak masak
 • 1 cawan isi durian
 • 1 sudu kecil ovallete
 • Sedikit pewarna kuning
 • Sedikit esen vanilla
 • 3 biji telur ayam

*semua bahan di atas perlu dikisar dalam 2-3 minit.

Cara Memasak Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk

Bagaimana cara memasak Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk? Langkah demi langkah memasak kek kukus ini dapat ditunjukkan seperti dibawah.

 1. Apabila semua bahan sudah dikisar, tuang ke dalam tepung yang diayak tadi.
 2. Acuan kukus mesti disapu dengan minyak supaya tidak melekat.
 3. Whisk hingga sebati dan tuang ke dalam acuan kukus.
 4. Kukus selama 30-40 minit atau sehingga kek kukus masak.
 5. Apabila sudah masak, keluarkan segera dan terbalikkan kek atas redai.

Did you know?

Senang sangat apabila kek kukus Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk keluar dari acuan kerana telah disapu dengan minyak terlebih dahulu.

Did you know?

Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk boleh letak topping cheese dan boleh parut chedar cheese. Memang sedap sangat!

Hashtag / Keywords

Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk Reviews

Customer Reviews about Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kek Kukus Durian Moist Nusantara Whisk ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: