Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap
Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap ini umpama seindah pelangi selepas hujan. Memang sangat menarik dan disukai ramai.

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap adalah resepi pilihan keluarga kerana mempunyai daya tarikan tersendiri iaitu warnanya yang menarik perhatian. Sesuai dimakan oleh seisi keluarga. Bagi yang baru belajar membuat kek kukus, ini mungkin resepi kek kukus pertama anda?

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap dapat dibuat dengan sempurna menggunakan bahan-bahan seperti dibawah.

Rujukan Sukatan Cawan Yang Boleh Anda Ikuti

Bahan-Bahan Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap

 • 4 biji telur ayam
 • 200 gram gula halus
 • 1 sudu kecil ovellete
 • 200 gram tepung gandum
 • 1 sudu kecil baking powder
 • 100 ml santan segar
 • 100 ml minyak masak /butter yang telah dicairkan
 • Esen vanila Perisa dan pewarna

Cara Memasak Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap dimasak dengan cara memasak seperti dibawah.

Cara-Cara Memasak Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap

 1. Ayak tepung bersama baking powder.
 2. Pukul telur, gula dan ovellete hingga kembang dan putih.
 3. Masukkan tepung, mix sebati.
 4. Kemudian masukkan esen vanila, santan. Gaul rata.
 5. Akhir sekali masukkan minyak. Gaul hingga sebati.
 6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bahagian 1 dibiarkan tanpa warna. Bahagian 2 dan 3 diwarnakan dan diletak perisa yang disukai.
 7. Gris loyang saiz 7, kemudian masukkan satu adunan kukus selama 10-15 minit.
 8. Kemudian tuangkan adunan yang kedua, kukus selama 10-15 minit.
 9. Akhir sekali tuang adunan yang ketiga, kukus selama 20-25 minit.
 10. Pastikan alat pengukus dipanaskan terlebih dahulu menggunakan api sederhana.

Hashtag / Keywords

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap Reviews

Customer Reviews about Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap adalah warna-warni masakan dan sajian yang jarang-jarang dibuat dirumah walaupun mudah mendapatkan bekalan bahan-bahan untuk membuatnya/ kerana kesukaran mendapatkan bekalan makanan dan bahan-bahan mentah. Dan ianya juga semakin dilupakan. Dengan adanya perkongsian resipi ini anda boleh mencuba sendiri memasaknya dirumah jika ada kelapangan. Diharap masakan anda menjadi dan sedap. Anda boleh mengulangi masakan ini pada masa akan datang.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kek Pelangi Kukus Mudah dan Sedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: