Tambah Ilmu dengan Resepi Kek Span Pandan Gebu dan Mudah

Resepi Kek Span Pandan Gebu

Resepi Kek Span Pandan Gebu adalah resepi terbaik yang boleh anda cuba dirumah kerana pembuatannya yang tidak sukar. Ramuan untuk membuatnya juga mudah didapati di pasaraya berdekatan rumah anda. Jika ingin mencuba membuat kek tetapi tidak tahu kek pertama anda perlu buat, kami berpendapat inilah kek sulung yang perlu anda hasilkan.

Selamat mencuba!

Resepi Kek Span Pandan Gebu Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kek Span Pandan Gebu
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kek Span Pandan Gebu

Peralatan: loyang bersaiz 8

Bahan-bahan

 • 3 biji telur*
 • ½ cawan gula*
 • 1 sudu besar ovalete*
 • 1 sudu kecil esen pandan*
 • ¾ cawan tepung self rising*
 • ¼ cawan santan pekat (santan Kara)*
 • Sedikit pewarna hijau*
 • Secubit garam*
 • 3 sudu besar butter *dicairkan
 • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara Memasak Resepi Kek Span Pandan Gebu

 1. Campurkan semua bahan bertanda* sehingga putih gebu ke dalam mixer.
 2. Masukkan butter yang telah dicairkan tadi dan gaul sampai rata.
 3. Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 5@6 yg telah disapu dengan butter atau dilapik dengan baking paper.
 4. Bakar selama 35 hingga 40 minit dengan suhu 180°c menggunakan api atas bawah atau bergantung kepada oven masing-masin *boleh juga menggunakan pengukus
 5. Tambahkan soda bikarbonat pada tepung.

Hashtag / Keywords

Resepi Kek Span Pandan Gebu Reviews

Customer Reviews about Resepi Kek Span Pandan Gebu

Resepi Kek Span Pandan Gebu adalah sebuah resepi terbaik yang sedap sesuai untuk semua orang yang ingin mempelajari cara membuat kek. Dengan beberapa sentuhan mudah, anda pasti dapat membuatnya.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kek Span Pandan Gebu di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kek Span Pandan Gebu ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kek Span Pandan Gebu ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: