Resepi Kerabu Selom Ulam Raja yang Sedap dan Disukai Ramai!

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap
Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap adalah resepi nusantara yang anda mesti cuba.

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap adalah resepi ulam-ulaman yang sangat digemari oleh kami sekeluarga. Anda boleh cuba kerana memang sedap untuk dimakan dengan nasi putih bersama ayam goreng dan sambal belacan.

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap ini sangat sesuai dimakan bersama nasi putih dan dicicah bersama sambal belacan atau cencaluk. Memang padu rasanya. Bahan-bahan dibahagikan kepada dua (2) kategori iaitu bahan utama masakan dan bahan ditumbuk halus. Jom kita saksikan dibawah.

Bahan-bahan Utama Masakan

 • ½ cekak daun selom – dicuci bersih dan hiris halus
 • ½ cekak ulam raja – cuci bersih dan hiris halus
 • 1 biji bawang besar – dimayang
 • 1 biji limau nipis – diperah dan ambil jusnya
 • Garam secukup rasa
 • Gula secukup rasa
 • Serbuk perasa secukupnya
 • 1 cawan (atau lebih) kelapa parut putih

Bahan-bahan Ditumbuk Halus

 • 1 jemput ikan bilis – buang kotoran dan tulang lalu direndam
 • 1 biji cili merah
 • 8 biji cili padi
 • 1 inci belacan

Cara Memasak Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap disediakan mengikut cara seperti dibawah.

 1. Tumbuk lumat bahan-bahan tumbuk di atas.
 2. Campurkan dengan kelapa parut dan tumbuk lagi separa lumat.
 3. Campurkan semua bahan yang dihiris ke dalam bekas.
 4. Campurkan dengan bahan-bahan tumbuk tadi.
 5. Selepas itu, perahkan jus limau nipis dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
 6. Gaul mesra. Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan.

Did you know?

Untuk memudahkan Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap, anda boleh beli ikan bilis yang sudah siap kopek tetapi pastikan ikan bilis betul-betul lembut.

Hashtag / Keywords

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap Reviews

Customer Reviews about Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedapadalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kerabu Selom Ulam Raja Sedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: