Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong

Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong

Kuih Qadisah ialah kuih tradisional asal Johor yang lazat dan mudah disediakan! Ia mudah dimasak menjadikan pilihan yang sempurna untuk sarapan, makan tengah hari dan teatime. Dapatkan resepi terhebat dan merecik Qadisah di website kami.

Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong

Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotongsedap dibuat dan boleh dimakan petang ini bersama keluarga tersayang. Jangan lupa buat air teh tarik atau Nescafe tarik tentu sedap dan semua orang gembira. Bahan-bahan untuk resepi ini dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti ditunjukkan dibawah.

 • 2 cawan tepung gandum
 • 1 cawan gula
 • 3 cawan santan pekat – 1 kotak kecil santan Kara jadikan 3 cawan santan
 • 4 cawan air tapis
 • 1 sudu kecil garam
 • 2-3 helai daun pandan
 • Bawang goreng secukupnya

Cara Memasak Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong

Berikut adalah cara membuat Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotongyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Pertama sekali, campurkan semua bahan dan tapiskan dalam kuali.
 2. Kemudian, simpulkan daun pandan lalu dimasukkan ke dalam campuran yang ada dalam kuali.
 3. Masak atas api yang kecil dan kacau selama 30-40 minit atau sehingga tepung letup-letup atas kuali.
 4. Setelah adunan masak, masukkan ke dalam loyang dan taburkan bawang goreng.
 5. Selamat mencuba resepi kuih qasidah ini ya!

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong Reviews

Saya membuat resepi kuih qadisah kerana ia adalah antara kuih yang lazat dan mudah untuk dibuat. Ia juga merupakan hidangan tradisional Melayu dan merangkumi bahan-bahan yang lazat dan enak seperti tepung, gula, daun pandan dan santan.

Ya, ia mudah untuk membuat resepi kuih qasidah. Anda hanya perlu beberapa bahan mudah didapati untuk membuatnya.

Recipe Berasaskan Kuih Muih

Resepi Pulut Panggang: Anda Pasti Teruja Punya!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan...

Read More

Kuih Tahi Itik: Resepi Pelik Tapi Sedap Pantai Timur!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada...

Read More

Kongsi Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotongdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotong, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotongini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kuih Qasidah Tidak Lembik dan Mudah Dipotongini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: