Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia

Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia

Hidangkan kuih sagu yang ringkas dan mudah untuk keluarga dan rakan-rakan pasti akan menyegarkan hari anda. Ini adalah salah satu dari kuih tradisi Melayu di Malaysia yang bertaraf 5 bintang yang mesti anda cuba buat dirumah.

Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia

Resepi kuih sagu sedap dibuat dan boleh dimakan petang ini bersama keluarga tersayang. Jangan lupa buat air teh tarik atau Nescafe tarik tentu sedap dan semua orang gembira. Bahan-bahannya seperti berikut:

 • ½ cawan sagu
 • 5 sudu besar gula
 • Kelapa parut*
 • Garam*

Nota: Kedua-dua bahan bertanda * perlu kukus bersama-sama seketika.

Cara Memasak Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia

Berikut adalah cara membuat resepi kuih saguyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Pertama sekali, bilas sagu dengan air paip dan rendam dengan pewarna ros. Rendam selama 1½ jam.
 2. Selepas itu toskan dan letakkan ke dalam satu bekas.
 3. Tambahkan gula kacau rata-rata.
 4. Sudukan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 25-30 minit.
 5. Apabila sudah selesai dikukus, gaulkan dalam kelapa parut yang telah dikukus bersama garam tadi.
 6. Kuih sagu sudah siap.

Did you know?

Lihat warna merah jernih kuih sagu selepas siap. Jangan terkurang letak pewarna ros atau terlebih. Resepi ini dapat menghasilkan 13 kuih yang comel. Selamat mencuba!

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia Reviews

Sebagai satu cara untuk menghidangkan makanan tradisional di rumah, membuat resepi kuih sagu adalah salah satu cara untuk mengekalkan tradisi makanan dan budaya Melayu. Resepi ini mudah disediakan dan sangat menyelerakan dan boleh dimakan dan disimpan untuk dimakan esok hari.

Ya, mudah untuk membuat resepi kuih sagu. Kebanyakan resepi-resepi kuih sagu yang ada di internet menyediakan petunjuk yang mudah diikuti.

Recipe Berasaskan Kuih Muih

Resepi Pulut Panggang: Anda Pasti Teruja Punya!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan...

Read More

Kuih Tahi Itik: Resepi Pelik Tapi Sedap Pantai Timur!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada...

Read More

Kongsi Resepi Kuih Sagu Tradisi Makanan Melayu di Malaysia

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resepi kuih sagudi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk resepi kuih sagu, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi kuih saguini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi resepi kuih saguini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: