Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris dengan Sambal Berapi

Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris
Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris tidak memerlukan masa yang lama untuk dibuat. Dan hasilnya sangat sedap. Cubalah resipi terbaik hari ini. Dapatkan cara membuatnya disini.

Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris ini tidak asing lagi bagi masyarakat Malaysia dan kini boleh dinikmati di rumah dengan resepi sebenar. Mari kita dapatkan cara membuat Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris dan diharap perkongsian resepi ini memberi manfaat kepada semua yang ingin belajar memasak.

Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris Summary

 • Nama Resipi: Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris

Resepi Cabai Penyet

Pertama sekali untuk menghasilkan Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris, anda perlu menyiapkan cabai penyet terlebih dahulu. Cabai penyet seakan-akan sambal belacan yang sedap dimakan dengan ayam penyet.

 • 1 Labu Bawang Besar
 • 3 Ulas Bawang Putih
 • 4 Biji Cabai Merah
 • 20 biji Cabai Melaka Hijau
 • 3 Biji Tomato
 • Sedikit belacan (boleh juga menggunakan Ikan Bilis jika ketiadaan belacan)

Bahan-bahan Ayam Goreng Penyet

 • 4 sudu besar Tepung Gandum
 • 4 sudu besar Tepung Jagung
 • Sedikit kunyit
 • Sedikit rempah Kari Daging
 • Sedikit bahan perasa

Bahan Hiasan

 • Tempe goreng
 • Salad
 • Kacang Panjang
 • Timun

Cara Memasak Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris

Cara Memasak Cabai Penyet

Bagi Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris anda perlu tahu cara memasak cabai penyet dan cara menggoreng ayam goreng penyet.

 1. Goreng bahan-bahan cabai penyet seperti di atas sehingga layu dan toskan selepas itu. Boleh Belender atau gunakan lesung batu. Saya menumbuk bahan-bahan di atas menggunakan lesung batu.
 2. Selepas itu, masukkan perasa.

Cara Menggoreng Ayam Goreng Penyet

 1. Gaul-gaulkan ayam dengan bahan di atas.
 2. Selepas itu goreng sehingga nampak warna keemasan.

Hashtag / Keywords

Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris Reviews

Customer Reviews about Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris

Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris ini sangat menyelerakan seperti yang anda lihat pada gambar di atas. Diharap dengan perkongsian resepi ini anda dapat melakukan di rumah. Selamat mencuba!

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Nasi Ayam Penyet Terlajak Laris ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: