Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru dan Mudah

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru
Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru sedap jika dicicah dengan sambal belacan limau kasturi. Memang terbaik!

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru adalah salah satu resipi makanan laut yang boleh anda cuba dirumah. Memang sedap dimakan begitu sahaja ataupun bersama sos seafood seperti yang anda boleh dapatkan resipinya. Selamat mencuba!

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru Summary

 • Nama Resipi: Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru disajikan dengan menyediakan bahan-bahan masakan seperti dibawah:

Bahan Utama (Melembutkan Sotong)

 • 1 kg sotong kurita (guna sotong lain pun boleh)
 • Air kapur
 • Kicap pekat manis
 • Kunyit

Bahan untuk Sos Seafood

 • Cili padi – dikisar
 • Cili besar– dikisar
 • Bawang besar– dikisar
 • Bawang putih – dikisar
 • Gula kabung
 • Akar daun ketumbar– dikisar
 • Limau nipis
 • Sos ikan
 • Serbuk perasa seperti Ajinomoto, Maggi Cukup Rasa

Cara Memasak Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru ini disediakan dengan mengetahui cara membersih dan melembutkan sotong, cara bakar sotong dan membuat sos seafood seperti tertera dibawah:

Cara Membersih dan Melembutkan Sotong

 1. Cuci bersih sotong.
 2. Rendam sotong bersama air kapur, kicap pekat manis dan kunyit.
 3. Rendam 15-30 mint
 4. Kemudian cuci sampai bersih sebelum bakar

Cara Bakar Sotong

Untuk Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru, cara bakar sotong adalah dengan cara mudah dibawah:
 1. Bakar seperti anda membakar ikan iaitu tidak perlukan minyak.

Cara Memasak Sos Seafood

 1. Masukkan semua bahan dikisar.
 2. Campurkan semua bahan diatas dan rasa jika ada yang terkurang. Selamat mencuba!

Did you know?

Tips melembutkan sotong adalah dengan cara rendam dalam air kapur untuk rangupkan sotong supaya sotong tidak liat dan lembut.

Hashtag / Keywords

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru Reviews

Customer Reviews about Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru adalah warna-warni masakan dan sajian yang jarang-jarang dibuat dirumah kerana kesukaran mendapatkan bekalan makanan dan bahan-bahan mentah. Dan ianya juga semakin dilupakan. Dengan adanya perkongsian resipi ini anda boleh mencuba sendiri memasaknya dirumah jika ada kelapangan. Diharap masakan anda menjadi dan sedap. Anda boleh mengulangi masakan ini pada masa akan datang.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Sotong Bakar Bersama Sos Seafood Terbaru ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: