Resipi Bingka Pisang Lenyek ala Chef Terkemuka Malaysia!

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih
Memang licin satu loyang jika anda mencuba Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih ini dirumah.

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih adalah diambil sempena seorang makcik yang menjual bingka di kawasan Bandar Sri Permaisuri Cheras Kuala Lumpur. Bingka-bingkanya sangat sedap seperti chef profesional yang membuatnya. Jom kita dapatkan cara membuat bingka pisang lenyek ini.

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih Summary

 • Nama Resipi: Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih menggunakan perlatan memasak iaitu loyang bersaiz 8 inci dan dibakar menggunakan oven. Jom kita dapatkan bahan-bahan untuk membuat resipi ini.

Bahan-Bahan (loyang 8 inci):

 • 1 sisir pisang masak (10 – 13 biji) – di lenyek kasar
 • 1 cawan tepung gandum*
 • ¾ cawan gula pasir*
 • 1 cawan santan*
 • 1 cawan susu sejat/cair*
 • 1 biji telur ayam*
 • 2 sudu besar butter* – cairkan dulu, biarkan suam
 • Sedikit garam

Cara Memasak Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih dibuat dengan cara-cara yang mudah seperti dinyatakan dibawah.

 1. Blender semua bahan*
 2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan digaul rata.
 3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
 4. Bakar 180°c selama 1 jam.
 5. Sejukkan bingka anda terlebih dahulu sebelum dipotong. Masukkan ke dalam peti ais untuk menambahkan kesedapan menikmati kuih bingka.

Did you know?

Untuk mendapatkan kerak yang hebat untuk Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih, anda boleh membakar lebih dari 1 jam.

Hashtag / Keywords

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih Reviews

Customer Reviews about Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuihadalah warna-warni masakan dan sajian yang jarang-jarang dibuat dirumah walaupun mudah mendapatkan bekalan bahan-bahan untuk membuatnya. Dan ianya juga semakin dilupakan. Dengan adanya perkongsian resipi ini anda boleh mencuba sendiri memasaknya dirumah jika ada kelapangan. Diharap masakan anda menjadi dan sedap. Anda boleh mengulangi masakan ini pada masa akan datang.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuihini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Bingka Pisang Lenyek Makcik Jual Kuih ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: