Resipi Bingka Ubi 3 Rasa dengan Warna Menarik

Resipi Bingka Ubi 3 Rasa
Sangat menarik dari segi penampilan Resipi Bingka Ubi 3 Rasa. 3 warna yang dihasilkan menarik perhatian sesiapa sahaja. Dapatkan bahan-bahan dan cara memasak hanya disini!

Serlahkan keceriaan petang anda denganResipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu yang menarik dan sedap. Dengan penampilan kuih yang berwarna-warni sedikit kelainan dari kuih bingka ubi yang lain. Anda boleh cuba membuatnya di rumah.

Kalau nak buat masa buat rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri pun boleh. Mesti kuih ini menjadi rebutan kerana warna yang pelbagai menambah keceriaan.

Jom kita cuba!

Bahan-bahan Resipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu

 • 1 1/2 kg ubi diparut, diperah airnya, air dibiarkan seketika hingga ada mendakan kanji. Kanji ini diambil dan airnya dibuang.
 • Gula kastor 300 gram
 • 3 biji telur ayam
 • 1 kotak kecil santan
 • 1 tin kernel jagung Adabi
 • 125 gram butter
 • Perisa rose utk merah
 • Perisa tebu utk hijau
 • Perisa jagung utk kuning
 • Sedikit serbuk vanilla
 • Sedikit garam utk melemakkan

Cara Penyediaan Resipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu

Cara penyediaan Resipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu adalah seperti berikut: –

 1. Putar mentega dan gula hingga larut.
 2. Masukkan telur dan putar lagi seketika.
 3. Masukkan ubi parut beserta kanjinya.
 4. Kemudian masukkan santan, kernel jagung, serbuk vanilla
 5. Taburkan sedikit garam secukup rasa.
 6. Bahagikan kepada 3 bahagian utk 3 jenis perisa.
 7. Bakar pada suhu 180°c (bakar layer demi layer sampai siap)

Hashtag / Keywords

Resipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu Reviews

Customer Reviews about Resipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu

Resipi Bingka Ubi 3 Rasa

Resipi Bingka Ubi 3 Rasa adalah sesuai untuk dijadikan hidangan minum petang atau apabila mengadakan majlis keraian. Proses pembuatan kuih tradisional melayu ini sedikit leceh kerana perlu dibakar selapis demi selapis. Tetapi bila semua lapisan sudah siap dibakar, anda pasti gembira kerana penat lelah anda belajar resipi ini membuahkan hasil. Anda boleh cuba pelbagai warna dan perisa tiruan yang ada di kedai bakeri. Anda juga boleh tambahkan lagi lapisan supaya nampak lebih menarik dan tebal.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsikan Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Apa Anda Perlu Lakukan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

“Resipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Bingka Ubi 3 Rasa Kuih Tradisional Melayu ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: