Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran: Jom cuba!

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran
Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran biasanya diletakkan dalam balang kecil untuk dinikmati ketika berkunjung ke rumah saudara mara ataupun rumah terbuka Aidilfitri.

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran ini tidak memerlukan modal yang tinggi. Bahan-bahannya sangat murah dan senang didapati. Jom kita membuatnya bersama-sama. Selamat mencuba!

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran Summary

 • Nama Resipi: Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran disediakan dengan mudah dan kos membeli bahan-bahan juga tidak mahal. Bahan-bahannya:

 • 1 kg Kacang Shandung
 • 2 labu bawang putih
 • ½ labu bawang putih – dihiris nipis
 • Air
 • Garam secukup rasa
 • Gula secukup rasa
 • Serbuk Pati Ayam Knorr

Cara Memasak Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran disediakan dengan kaedah seperti berikut:

 1. Mula-mula, kisar 2 labu bawang putih dan jadikan pes.
 2. Masak dengan air dan tambah garam, gula serba serbuk pati ayam.
 3. Apabila sudah mendidih, tutup api dan masukkan Kacang Shandung yang sudah dibersihkan.
 4. Biarkan terendam selama 3 jam atau lebih untuk rasa meresap masuk dalam kacang.
 5. Lepas itu, toskan hingga kering.
 6. Masa menggoreng, kawal api jangan besar sangat dan kena selalu kacau hingga masak.
 7. Masukkan bawang putih yang dihiris nipis.
 8. Kemudian, goreng sampai habis.
 9. Akhir sekali, goreng daun kari dan rata-ratakan.

Hashtag / Keywords

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran Reviews

Customer Reviews about Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran adalah juadah raya yang mesti anda cuba buat dirumah. Ia terdiri dari kuih muih, biskut raya, pelbagai jenis rendang, ketupat, nasi impit dan kekacang. Biasanya pada Aidilfitri Eve iaitu pada hari terakhir berbuka puasa, masyarakat melayu akan berbuka puasa dengan juadah hari raya Aidilfitri. Jadi sambutan pada malam raya (Aidilfitri Eve) ini memang sangat dinanti-nantikan oleh semua keluarga. Anda boleh menghidangkan biskut raya yang telah anda buat atau apa sahaja menu dan dinikmati oleh seluruh ahli keluarga anda. Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaran ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Kacang Bersalut Bawang Putih Sesuci Lebaranini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: