Resipi Nasi Ayam Hailam by Chef Zam: Jom Masak!

Nasi Ayam Hailam by Chef Zam

Nasi Ayam Hailam by Chef Zam ini diolah dan diangkat menjadi sebuah resepi terbaik yang anda mesti cuba buat di rumah. Nasi Ayam Hailam by Chef Zam ini adalah sebuah menu mudah, lazat, terbaik dan sesuai untuk semua lapisan masyarakat. Cubalah resipi hari ini.

Resipi Nasi Ayam Hailam by Chef Zam Summary

 • Nama Resipi: Resipi Nasi Ayam Hailam by Chef Zam
 • Recipe Source: Chef Zam
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Cina

Bahan-Bahan Nasi Ayam Hailam by Chef Zam

About popular dishes called Nasi Ayam Hailam by Chef Zam

Chicken Rice Paste for cooking rice (dikisar lumat):

 • 6 cloves garlic
 • 3 large shallots
 • 2 ginger
 • 1 tablespoons sugar
 • 3 tablespoons cooking oil

For the rice (Nasi Ayam Hailam by Chef Zam):

 • 550 grams Jasmine Rice rinse and drain
 • 350 ml chicken broth
 • 2 pandan leaves

Ginger-Garlic Chilli Sauce/Dip (dikisar):

To make the sauce for Nasi Ayam Hailam by Chef Zam, the ingredients are:

 • 60 grams ginger
 • 1 clove garlic
 • 1 tablespoon sesame oil
 • 1 tablespoon concentrated chicken stock
 • ½ teaspoon sugar
 • Juice of 1 lime

Cara Memasak Nasi Ayam Hailam by Chef Zam

Panduan membuat / memasak Nasi Ayam Hailam by Chef Zam dapat ditunjukkan dengan cara anda tonton di video YouTube Chef Zam. Maaf kerana anda perlu mendapatkan sendiri cara memasak di YouTube Channel Chef Zam.

 1. Gunakan pes Nasi Ayam Hailam untuk untuk diletakkan pada beras. Gaul rata-rata dan tanak nasi sehingga masak.
 2. Gunakan pes Nasi Ayam Hailam untuk dicampur pada ayam. Gaul rata-rata dan masak sehingga masak.
 3. Letak bawang besar dan bawang putih ke dalam ayam.
 4. Boleh letakkan daun ketumbar (jika ada).
 5. Untuk membuat sup Nasi Ayam Hailam, didihkan air dalam periuk dan masukkan pes Nasi Ayam Hailam. Chef Zam tambahkan bawang besar, bawang putih dan isi ayam yang dipotong dalam bentuk kiub ke dalam sup Nasi Ayam Hailam.
 6. Masak sehingga didih dan keluar bau wangi.
 7. Selepas itu, masukkan tomato dan lobak merah diikuti dengan bawang goreng ke dalam kuih sup.
 8. Dapatkan arahan cara membuat di video penuh Chef Zam di YouTube.

Hashtag / Keywords

Nasi Ayam Hailam by Chef Zam Reviews

Customer Reviews about Nasi Ayam Hailam by Chef Zam

Nasi Ayam Hailam by Chef Zam adalah satu koleksi masakan aneka resepi yang anda mesti cuba kerana bahannya tidaklah sebanyak mana. Dan cara penyediaannya juga tidak susah dan mudah didapati di pasaraya ataupun di Official Store di Shopee atau Lazada. Kesedapannya tentu sekali dirasai. Resipi mudah ini dapat disediakan oleh sesiapa sahaja. Terima kasih atas perkongsian resepi ini.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Nasi Ayam Hailam by Chef Zam di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Nasi Ayam Hailam by Chef Zam ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Saifa Izzura binti Usuluddin dan anak-anak Muhammad Rayyan bin Abdul Rahman, 15 tahun dan Suraya Rose binti Abdul Rahman, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Nasi Ayam Hailam by Chef Zam ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: