Cubalah Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap!

Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap
Kepada penggemar makanan laut, Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap adalah sinonim dengan anda. Sedap dan enak

Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap memang menyelerakan dimakan bersama nasi putih. Hidangan makanan tengahari ini adalah salah satu menu makanan terbaik boleh anda cuba memasaknya dirumah. Selamat mencuba!

Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap

Bahan-bahan untuk Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap bahan bahan terbahagi kepada dua (2) iaitu bahan utama dan bahan kisar:

Bahan Utama

 • 500 gm sotong
 • Santan
 • 2 sudu besar kerisik
 • Daun limau purut
 • Garam secukup rasa
 • Gula secukup rasa
 • Minyak masak

Bahan Kisar

 • 20 tangkai cili kering
 • 10 biji bawang merah
 • 3 ulas bawang putih
 • 3 batang serai
 • 3 cm lengkuas
 • 3 cm halia
 • 2 cm kunyit hidup

Cara Memasak Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap

Cara memasak Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap:

 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
 2. Masukkan santan, kerisik, daun limau purut. Kacau sampai naik minyak.
 3. Masukkan sotong. Perasakan dgn garam dan sedikit gula. Masakkan sekejap. Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat.
 4. Siap untuk dihidang.

Did you know?

Bagi Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap, sotong tidak boleh dimasak terlalu lama kerana akan menjadi liat.

Hashtag / Keywords

Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap Reviews

Customer Reviews about Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap

Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap adalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Rendang Sotong Kerisik Bersantan Sedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: