Nikmati Resipi Roti Homemade seperti Bun Sosej dan Roti Manis

Resipi Roti Homemade

Setelah penat memikir apa resipi untuk dicuba, inilah Resipi Roti Homemade yang anda boleh cuba. Hidangan roti sesuai dimakan pada bila-bila masa tidak kira sarapan pagi, minum petang atau makan malam. Bagi yang ingin mencuba membuat roti homemade, anda bolehlah mencuba resipi ini dirumah kerana segar dari oven tanpa pengawet dan lemak trans.

Kami kongiskan berkenaan resipi roti homemade yang sedap dan mudah untuk disediakan. Anda tidak memerlukan apa-apa peralatan elektrik dapur, semuanya dihasilkan secara manual dan dengan tangan sahaja. Tidak perlu uli teruk-teruk pun anda boleh dapatkan roti yang lembut, gebu dan sedap.

Selamat mencuba!

Resipi Roti Homemade Summary

 • Nama Resipi: Resipi Roti Homemade
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Western

Bahan-Bahan Resipi Roti Homemade

Bahan-bahan ini disediakan dalam 2 kumpulan iaitu bahan A dan bahan B.

Bahan A

 • 1 Biji Telor
 • 2 Sudu Besar Gula
 • 2 Sudu Besar Yis@ 2 paket yis (11g)
 • 300ml Air

(Masuk telor+air+gula+yis kacau sebati & biar kembang berbuih2 dlm 10 mnt)

Bahan B

 • 500g Tpg High Protein@ Gandum
 • 2 Sudu Besar Gula
 • 1 Sudu Kecil Garam
 • 1 Sudu Besar Marjerin
 • 1/8 Sudu Kecil Improver(optional)

(Masuk semua Bahan B & gaul kering biar sebati)

Cara Penyediaan Resipi Roti Homemade

Cara penyediaan Resipi Roti Homemade adalah seperti berikut: –

 1. Masuk bahan B + bahan A sedikit demi sedikit hingga sebati. Adunan memang sedikit lembik. Jgn risau nanti doh kita itu akan ok selepas ianya sudah kembang dari yis tadi.
 2. Biar sehingga 20 minit dan biar naik sekali ganda.
 3. Doh sedia dirounding dan patenkan roti yg anda suka.
 4. Bakar pada suhu 180′ selama 20 minit.

Sis suka buat roti sosej dan roti kopi. Makan tatkala roti baru masak lebih sedap kerana kenikmatana yang tidak terhingga.

Resipi Roti Homemade ini boleh menghasilkan 20 biji roti dalam setiap 45 gram. Anda juga boleh menggunakan resipi ini untuk membuat kuih donut atau pizza.

Selamat mencuba!

Did you know?

Bagi Resipi Roti Homemade, anda boleh membuat pelbagai jenis bentuk roti seperti bulat, empat segi, lonjong dan sebagainya.

Hashtag / Keywords

Resipi Roti Homemade Reviews

Customer Reviews about Resipi Roti Homemade

Resipi Roti Homemade ini memang tengah viral sekarang ini di media sosial. Anda dapat menghasilkan roti dengan mudah dan banyak pilihan topping yang anda boleh letakkan seperti kismis, almond dan lain-lain.

Resipi Roti Homemade adalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Menu ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur. Menu ini juga sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mencuba masakan lain dari kebiasaan yang biasa anda masak.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Roti Homemade, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Kami ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian resipi ini dan diharap anda dapat dimurahkan rezeki dan semoga mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan.

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Tweeter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Roti Homemade di WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resipi Roti Homemade , jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Roti Homemade ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Saifa Izzura binti Usuluddin dan anak-anak Muhammad Rayyan bin Abdul Rahman, 15 tahun dan Suraya Rose binti Abdul Rahman, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Roti Homemade ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: