Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb
Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb adalah menu mesti anda cuba. Sedap dimakan ketika minum petang atau boleh dibawa balik kampung sebagai buah tangan.

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb adalah menu kuih tradisional melayu yang memang tidak lapuk dek zaman. Salah satunya adalah kuih ini. Sedap dimakan bersama air Teh O atau kopi O sambil menonton televisyen atau Netflix. Selamat mencuba!

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb Summary

 • Nama Resipi: Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb disediakan dengan bahan-bahan berikut:

 • 5 biji telur
 • ½ cawan gula merah
 • ½ cawan gula pasir
 • 1 cawan santan pekat
 • 2 helai daun pandan – dikoyak dan disimpul
 • Garam secukup rasa
 • Sedikit minyak masak – untuk disapu dalam loyang

Cara Memasak Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb menggunakan cara mengukus langkah demi langkah seperti berikut:
 1. Panaskan air dalam periuk kukusan
 2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan ke dalam loyang bulat bersaiz 7 inci yang sudah ditapiskan dengan sedikit minyak.
 3. Kukuskan selama 30 minit dengan api sederhana.
 4. Sejukkan sebelum kuih seri kaya kukus dipotong
 5. Sedia untuk dihidangkan!

Hashtag / Keywords

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb Reviews

Customer Reviews about Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb adalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Kuih ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Seri Kaya Kukus Original Power Beb ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: