Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras

Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras
Jangan cakap abang tak payung ya. Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras ini mesti anda buat dirumah. Memang rangup beb!

Kenapa namannya Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras ialah kerana inilah resepi tersedap yang anda boleh cuba dirumah. Dengan menggunakan udang putih segar pasti terasa sedap yang tidak terkata. Jom kita cuba!

Ramai yang menggunakan tepung cucur udang segera Adabi yang terkenal sejak turun temurun menggunakan bahan-bahan yang bermutu tinggi, namun untuk Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras, kita cuba buat sendiri tepung cucur udang ini. Harap bermanfaat untuk semua.

Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras Summary

 • Nama Resipi: Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras

 • 2 cawan Tepung gandum
 • 1 cawan Tepung beras
 • Udang saiz sederhana (udang harimau pon boleh)
 • Udang kecil
 • 1 genggam Ikan bilis
 • 3 ulas Bawang merah dimayang nipis
 • Daun kucai
 • Serbuk kunyit
 • Garam secukup rasa
 • Air
 • Minyak masak

Cara Memasak Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras

 1. Udang saiz sederhana di buang kulit dan dipotong-potong.
 2. Udang kecil dibuang kepala.
 3. Kemudian ambil satu magkuk besar dan masukkan kesemua tepung gandum dan tepung beras.
 4. Masukkan garam / serbuk pati ayam.
 5. Gaul rata (kering tanpa air).
 6. Kemudian, masukkan kedua-dua jenis udang & ikan bilis yang telah dibuang kulit, dipotong-potong dan dibuang kepala.
 7. Masukkan juga serbuk kunyit.
 8. Selepas itu, masukkan pula bawang & daun kucai.
 9. Masukkan air *jangan letak air berlebihan nanti adunan menjadi cair dan cucur udang yang telah digoreng menjadi lembik.
 10. Gaulkan biar sekata (warna & bahan-bahannya).
 11. Panaskan minyak dengan kuantiti yang banyak.
 12. Bila dah masak, angkat dan toskan cucur atau cekodok udang.

Did you know?

Tips Menggoreng Cucur Udang: Goreng dengan cara jatuhkan bancuhan tu dari tepi kuali, supaya jatuh meleper dan menjadi nipis.

Hashtag / Keywords

Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras Reviews

Customer Reviews about Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras

Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras menggunakan tepung gandum yang dicampur dengan tepung beras. Jom try resepinya di atas.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Cucur Udang Rangup Laku Keras ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: