Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga: Mudah dan Kos Murah

Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga
Ingin buat kek mudah? Cubalah Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga yang didekali sebagai basic cake.

Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga jika dilihat seperti muffin tetapi sebenarnya tidak ya. Ini adalah kek basic seperti puan-puan pernah belajar subjek ekonomi rumah tangga (SRT) tingkatan 3. Mudah sangat menyediakannya. Jom kita belajar sama-sama!

Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga

Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga adalah basic cake yang pernah anda belajar semasa di sekolah menengah dan bahan-bahannya seperti berikut:

 • 120 gram tepung naik sendiri
 • 120 gram marjerin
 • 120 gram gula halus
 • 60 gram susu segar
 • 2 biji telur B
 • Esen vanila
 • Coklat rise

Cara Memasak Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga

Cara Membuat Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga dapat ditunjukkan seperti langkah demi langkah dibawah.

 1. Pukul gula dan majerin hingga kembang.
 2. Masukkan telur satu persatu diikuti dengan esen vanila.
 3. Selepas itu, masukkan tepung diselang-seli dengan susu.
 4. Kemudian, masukkan coklat rise dan kacau menggunakan spatula.
 5. Masukkan satu sudu besar adunan kek tadi ke dalam paper cup.
 6. Bakar menggunakan api atas bawah.
 7. Siap dihidang. Selamat mencuba!

Hashtag / Keywords

Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga Reviews

Customer Reviews about Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga

Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga adalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Menu ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur. Menu ini juga sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mencuba masakan lain dari kebiasaan yang biasa anda masak.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kek Permaisuri Ekonomi Rumah Tangga ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: