Resepi Pulut Seri Muka Asli ala De Wan

Resepi Pulut Seri Muka Asli
Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap jika dibuat dengan penh ketelitian akan mendapat hasil yang memuaskan dan sedap.

Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap adalah kuih tradisional melayu yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Caranya mudah sahaja. Anda hanya mengikuti langkah demi langkah ini untuk mendapatkan hasil yang sama seperti pada gambar. Mari kita cuba!

Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Lapisan Pulut

 • 1 1/2 cawan beras pulut (rendam dalam air selama 1jam)
 • 1 1/4 cawan.santan cair
 • 1 sudu kecil garam

Bahan-bahan Lapisan Hijau

 • 2 cawan santan sederhana pekat
 • 1/2 cawan tepung gandum
 • 1/2 cawan gula kasar
 • 2 sudu besar tepung jagung
 • 1 biji telur gred B
 • pewarna hijau sikit

Cara Memasak Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap

Cara Memasak Lapisan Pulut (Loyang 8×8)

 1. Kukus pulut dan semua bahan diatas sehingga masak selama 15 ke 20 minit.
 2. Mampatkan di loyang.

Cara Memasak Lapisan Hijau Resepi Pulut Seri Muka Asli

 1. Kukus selama 20 minit lagi.
 2. Masuk lapisan hijau guna api yang kuat dalam 5 minit.
 3. Kemudian perlahan api sehingga menjadi api sederhana dan kukus sehingga masak.

Did you know?

Sentiasa lap penutup kukus 5-10 minit sekali ataupun tutup kuih anda dengan aluminium foil.

Did you know?

Untuk mendapatkan santan sedap dan berbau wangi pada Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap, blend kelapa parut dengan pandan sekali. sukat 2 cawan kelapa parut dan air dan selepas itu baru tuang di atas lapisan pulut. Jangan lupa untuk tapiskan terlebih dahulu ya.

Hashtag / Keywords

Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap Reviews

Customer Reviews about Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap

Resepi Pulut Seri Muka Asli adalah resepi terbaik turun temurun. Anda boleh mencuba membuat sendiri dirumah. Dan perhatikan dengan warna hijau lapisan atas kuih, jika berbau wangi dan berwarna hijau seperti dalam gambar, ini bermakna lapisan atas anda memang sedap.

Pastikan juga lapisan bawah iaitu lapisan pulut anda mempunyai rasa berlemak kerana itulah identiti Resepi Pulut Seri Muka Asli yang betul-betul original.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Pulut Seri Muka Asli Mudah dan Sedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: