Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi

Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi

Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan is located in Rengit Hill, Lanchang Village. Visitors can get a glimpse of wildlife exhibition and museum. Read here for more information.

Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi Summary

  • Attraction: Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi
  • Location: Pahang Malaysia
  • Attraction Type: Building in Malaysia

Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi from Official 1

Institut Biodiversiti Objektif Bahagian

Merancang dan menguruskan kursus jangka pendek dan jangka panjang untuk kakitangan Jabatan PERHILITAN dan bukan kakitangan. Mengendalikan program kesedaran awam kepada pelbagai golongan masyarakat. Mengumpul dan menjaga koleksi spesimen zoologi untuk rujukan masa hadapan.

Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi from Official 2

Lihat sahaja pada di sekeliling kita. Kita mempunyai pelbagai jenis tumbuhan berbunga, pakis, pokok yang gah, serangga, burung, ikan dan haiwan serta habitat mereka yang unik seperti paya bakau, sungai, tanah tinggi dan kawasan pantai. Air yang kita minum, udara yang kita hirup dan pakaian yang kita pakai, semuanya datang daripada alam semula jadi serta daripada proses yang kompleks serta perkhidmatan daripada alam semula jadi yang membantu mengekalkan kehidupan di bumi.

Semua kehidupan di bumi termasuklah manusia dan perkhidmatan ekosistem membentuk jaringan kehidupan yang bersepadu. Inilah yang dimaksudkan sebagai konsep biodiversiti. Sehingga kini, kira-kira 1.75 juta spesies telah dikenal pasti. Saintis pula berpendapat bahawa terdapat kira-kira 13 juta spesies, walaupun ia dianggarkan berjumlah di antara 3-100 juta.​

Kemandirian Manusia Sejagat

Biodiversiti memberikan kita udara yang bersih, air, makanan, pakaian, ubat dan semua keperluan utama kita untuk hidup.

Faedah Ekosistem dan Perkhidmatan

Biodiversiti mengawal interaksi ekosistem dan proses biologi lain yang kompleks termasuklah kitaran nutrien, pendebungaan, pembentukan dan perlindungan tanah, kawalan banjir dan kawalan iklim.

Riadah dan Nilai Kebudayaan

Biodiversiti menyediakan nilai estetik, pendidikan, rekreasi, keagamaan dan kebudayaan. Biodiversity juga memainkan peranan penting dalam pembentukan kepelbagaian budaya bagi banyak komuniti.

Menyokong Kehidupan

Biodiversiti menyokong kehidupan di bumi ini pada masa ini dan pada masa hadapan dengan membenarkan organisma hidup untuk menyesuaikan diri dan berkembang mengikut perubahan keadaan alam sekitar.

Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi from Official 3

Dalam usaha untuk mengumpul maklumat-maklumat kepelbagaian biologi daripada kawasan-kawasan semulajadi Negara kita, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) telah menganjurkan siri-siri Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan di kawasan-kawasan berhutan terutamanya kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK). Penganjuran ekspedisi ini melibatkan pelbagai disiplin yang merentas sempadan (cross sectoral) seperti aspek fizikal ekosistem hutan, kepelbagaian biologi flora dan fauna, ekopelancongan, ekologi, rekreasi, geologi, arkeologi dan sosio-ekonomi.

Ekspedisi Saintifik yang dianjurkan telah disertai oleh para saintis dan penyelidik daripada pelbagai Jabatan dan Agensi Kerajaan, Institusi Penyelidikan, Institusi Pengajian Tinggi Awam, Badan-Badan Bukan Kerajaan serta juga individu yang mempunyai minat khusus terhadap bidang pengurusan hutan serta kepelbagaian biologi hutan.

Di samping pegawai dan kakitangan JPSM, institusi yang sering terlibat secara aktif dalam setiap ekspedisi adalah seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaya (UM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA), Jabatan landskap dan Taman, Perbadanan Putrajaya, Agensi Remote Sensing Malaysia (ARSM), World Wide Fund for Nature (WWF), Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), Folia Malaysiana, Malaysian Nature Society (MNS), Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Standards and Industrial Research Institute of Malaysia (SIRIM), dan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN).

Sehingga kini, sebanyak 28 siri Ekspedisi Saintifik telah dianjurkan di Semenanjung Malaysia yang meliputi pelbagai ekosistem hutan daripada hutan paya laut (bakau), hutan paya gambut, hutan tanah pamah hinggalah ke hutan pergunungan. Melalui siri ekspedisi yang dilaksanakan, pelbagai penemuan yang signifikan termasuk spesies baru, endemik, dan unik bagi flora dan fauna telah berjaya direkodkan. Sebahagian daripada hasil penemuan signifikan daripada siri ekspedisi saintifik ini telah dibukukan dalam siri prosiding kepelbagaian biologi hutan yang diterbitkan oleh JPSM. Sehingga kini, sebanyak 24 siri prosiding telah dikeluarkan.

*Source: wildlife.gov.my, ketsa.gov.my, forestry.gov.my

Hashtag / Keywords

Ia terletak di Pahang Malaysia dan mempunyai fungsi seperti berikut:

  1. Program Latihan
  2. Kesedaran Awam
  3. Koleksi Spesimen Zoologi

United Nation Earth Summit pada tahun 1992 telah mendefinisikan Kepelbagaian biologi atau “biodiversiti” sebagai ” kepelbagaian antara organisma hidup dari pelbagai sumber dari daratan mahupun samudera dan lain-lain yang melangkau ekosistem akuatik dan sebahagian daripada ekosistem yang kompleks termasuk di dalam kelompok spesies dan antara spesies dan ekosistemnya.

Malaysia telah diiktirafkan sebagai salah sebuah negara ‘mega-kepelbagaian’ di dunia. Sejajar dengan pengiktirafan ini, kerajaan Malaysia telah memberi persetujuan dan komitmen untuk mempertingkatkan keberkesanan pengurusan, pemeliharaan dan pembangunan sumber kepelbagaian biologi hutan negara secara berkekalan. Dalam konteks ini, penekanan berterusan diberikan ke atas aspek-aspek pemeliharaan, pemuliharaan, penggunaan secara lestari dan perkongsian secara saksama dan adil terhadap sumber tersebut.

Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi Reviews

Customer Reviews about Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi

Lawatan Sambil Belajar IInstitut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi Malaysia

Lawatan Sambil Belajar Ke Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan (IBVK) Jerantut Pahang. Suatu pengalaman yang tidak dapat dilupakan sepanjang hidup.

Shukur Ramly

youtube.com

Kepelbagaian bio (bahagian 1) | Apa itu kepelbagaian bio

Malaysia adalah salah satu negara yang mempunyai kepelbagaian bio terbesar di dunia. Menduduki tangga ke-12, berdasarkan National Biodiversity Index, yang mengambil kira kekayaan dan keunikan flora dan fauna di Malaysia. Jom kenali Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi.

Toodia TiVi

youtube.com

Contact Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan Zoologi

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan (IBD), boleh berhubung melalui alamat, nombor telefon, faks dan email seperti berikut;

Pengarah Institut Biodiversiti,
Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Bukit Rengit,
28500 Lanchang, Pahang.
Tel: 09-280 3351/ 3362
Faks : 09-280 3335
E-mel : ibd[at]wildlife[dot]gov[dot]my

error: