Jom Jalan ke Kuantan River Cruise Pahang Malaysia

Kuantan River Cruise Things to do in Kuantan Pahang

Jom jalan ke Kuantan River Cruise dengan menikmati pemandangan indah di Bandar Kuantan, Pahang Malaysia. Dapatkan informasi tempat menarik di Malaysia untuk anda kunjungi.

Jom Jalan ke Kuantan River Cruise Pahang Malaysia Summary

 • Attraction: Jom Jalan ke Kuantan River Cruise Pahang Malaysia
 • Location: Pahang Malaysia
 • Attraction Type: Destination in Malaysia

Trip to Kuantan River Cruise from Blogspot

Kuantan River Cruise – Things to do in Kuantan Pahang

Kisah percutian ini berlaku pada 13/3/2016 pada masa cuti sekolah. Perancangan asal hendak ke Kuala Gandah tapi kita ronda-ronda sekitar Kuantan sahaja walaupun sebelum ini selalu sangat lepak kat Kuantan. Tetapi ada sahaja tempat-tempat yang belum explore. Kuantan River Cruise ni adalah pilihan.

Tidak ramai orang pun yang datang kat Kuantan River Cruise Pahang Malaysia walaupun anda datang pada hari sabtu dan cuti sekolah. Pada pengamatan kami, minimum 5 dewasa bot Kuantan River Cruise akan gerak. Dalam bot Kuantan River Cruise ada 3 keluarga yang satu bot dengan kami. Ada tour guide memberikan penerangan mengenai pokok bakau seperti tidak boleh diusik dan dikenakan saman.

Nelayan disini pun tidak leh amik pokok bakau. Selain itu, tour guide juga menerangkan tentang bot-bot yang terdapat pada kawasan sekitarnya. Untuk pengetahuan semua, setiap bot mempunyai no plate sendiri seperti kereta yang mempunyai nombor plat. Dengan memasang nombor plat, kita baleh tahu sesuatu bot berasal darr negeri mana dan dicat rumah bot dengan warna tertentu yang mempunyai makna tersendiri.

Dibuka setiap hari: 9:00 am to 9:00 pm. Dibawah pengurusan baru, trip dari pukul 9:00 pagi hingga la ke pukul 9:00 malam.

Pengalaman manis anda ketika dalam bot cruise adalah:

 • Anda dapat berjalan di Taman Bakau yang jaraknya lebih kurang 600-meter.
 • Anda akan menemui titian yang dibuat daripada bahan FRP yang mempunyai ketahanan selama 50 tahun berbanding kayu. FRP bermaksud Fibre-reinforced plastic (FRP) (also fibre-reinforced polymer) a composite material made of a polymer matrix reinforced with fibers. FRPs are commonly used in the aerospace, automotive, marine, construction industries and ballistic armor.
 • Anda akan sampai di Jambatan Tanah Putih yang berdekatan dengan Medan Feri tempat di mana bot-bot boleh disewa untuk river cruise and leisure.
 • Di situ juga ada kubu Jepun. Kalau tidak silap kubu tersebut bukan dibina oleh Jepun tapi dibina oleh masyarakat setempat untuk pertahanan dari serangan Jepun.
 • Berpatah balik ke arah Jeti Shahbandar untuk route trip yang ke 2 ke Muara Sungai Kuantan.
 • Anda dapat melihat Hospital Tengku Ampuan Afzan [HTAA] dari pandangan belakang.

Kuantan River Cruise -> Jalan-jalan Pantai Timur from Blog #2

Perjalanan Dari Nasi Ayam Hainan Mak Yong di Pekan ke Kuantan River Cruise

Seriously though, memang saya recommend sangat sesiapa yang ingin jalan-jalan ke Kuantan untuk menaiki Kuantan River Cruise ini. Ini adalah aktiiti yang menyeronokkan untuk semua lapisan umur. Bagi yang berminat mengambil gambar, jangan lepaskan peluang kerana banyak tempat menarik untuk anda ambil gambar..

Dari Kedai Nasi Ayam Hainan Mak Yong di Pekan, kami bergegas ke Kuantan untuk segera ke Jeti Shahbandar kerana hendak naik botKuantan River Cruise. Jam ditangan menunjukkan pukul 2:38 petang dan kami cuba untuk menaiki cruise pada jam 3:00 petang. According to the Kuantan River Cruise poster yang saya jumpa di internet, the last daily cruise will be at 3:00 pm with earlier cruises at 11:00 am and 1:00 pm.

We have 22 minutes to get there! Also, we cannot take the next day’s cruise because according to our plan esok kami akan ke Kuala Terengganu. Apa pun kami drove tenang Sambil drive tu we discussed plan B in case tidak sempat menaiki cruise.

Trip Kuantan River Cruise Package

Ada beberapa package cruise tertampal di tingkap kaunter. Tetapi ada juga satu lagi package Mangrove Park Trip yang saya berminat. Kalau anda ambil pakej kombo:

 • Perjalanan ambil masa lebih kurang 1 jam 40 minit.
 • Cruise fee will be RM30.00 seorang.

Private Cruise Kuantan River Cruise

Akhirnya, kami membayar RM150.00 untuk 5 orang untuk menyewa keseluruhan bot Kuantan River Cruise.. Kami rasa trip ini menjadi seperti private cruise pula. Walaupun bajet kami sudah lebih, tetapi kami rasa sangat berbaloi dengan pengalaman yang kami rasai disini.

Warna dan Huruf Bot Nelayan Sungai Kuantan

Menurut Encik Zainal, bot-bot nelayan mesti diwarna mengikut negeri dimana ia didaftarkan. Bot berwarna merah berdaftar di Kelantan, hijau di Terengganu, Kuning di Pahang dan biru di Johor. Saya bertanya pada Encik Zainal kenapa terdapat banyak sangkar di atas bot tu? Jawapan beliau adalah bubu kerisi untuk tangkap ikan kerisi. Saya suka menu ikan goreng kerisi. Menurutku, ikan kerisi mengandungi banyak isinya dan rasa pun sedap apabila digoreng.

Bot-bot nelayan juga akan ditandakan dengan huruf-huruf A, B dan C.

 • A menandakan bot tu boleh melakukan penangkapan ikan dari jarak pantai hingga 5 batu nautika.
 • Bagi bot-bot nelayan B pula boleh menangkap ikan dari jarak 5 batu nautika hingga 12 batu nautika. Tapi boleh juga masuk area bot-bot nelayan C dan C2.
 • Untuk bot-bot nelayan C, boleh tangkap ikan dari 12 batu nautika hingga 30 batu nautika.
 • Bot-bot nelayan C2 boleh tangkap ikan dari 30 batu nautika ke atas. C3 pula ialah untuk zon laut lepas.

Jeti Hutan Paya Bakau Kuantan

Kami sudah hampir sampai ke Hutan Paya Bakau Kuantan. Di situlah jeti Hutan Paya Bakau Kuantan dimana bot kami berlabuh untuk kami ke mangrove walk. Ada juga beberapa kawasan wakaf untuk para pengunjung berehat dan menikmati keindahan semulajadi taman bakau ni. Disini juga terdapat menara tinjau for ‘bird watching’. Tapi saya tidak naik sebab tempat itu tinggi.

*Source: aniszcenna.blogspot.com, agarakutidaklupa.blogspot.com

Hashtag / Keywords

Contact Kuantan River Cruise Pahang Malaysia

Kuantan River Cruise,
Jalan Tanah Putih, Tanah Putih,
25100 Kuantan, Pahang
Telephone: 011-10663202 (Bahari) 019-7431988 (Zainal)

error: