Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur

Ikan Bakar Bellamy terletak di Taman Dusun Bandar iaitu di belakang istana lama Kuala Lumpur dan tempat makan paling best hidangan tengahari. Dapatkan informasi mengenai menu terbaik dan bagaimana untuk ke sini serta review daripada pelanggan-pelanggan yang datang.

Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur Summary

  • Attraction: Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur
  • Location: KL Malaysia
  • Attraction Type: Food in Malaysia

Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur from Blog

Masa  puncak adalah lunch lebih kurang 12 tengahari. Boleh tahan ramai orang kat sini dengan ada kugiran band klasik nyanyi lagu Saloma P.Ramlee. Mentari pada hari ini agak terik. Maklumlah cuaca di Malaysia lagi-lagi makan dibawah beratapkan zink. Nah rasakan! Belecak-lecak ketiak ini menitik peluh. Nak sejukkan hati aku order barli ais dengan harapan kurang sikit bahang panas dia dan ketiak basah aku ini.

Ikan-ikan yang dibakar di Medan Ikan Bakar Bellamy ini bersaiz besar-besar termasuk sotong. Untuk pengetahuan semua, aku makan di gerai hujung tetapi ada yang beritahu Gerai no.3 itu sedap. Sederet semuanya gerai makan menjual ikan bakar. Konsep layan diri iaitu pilih ikan dan selepas itu ambil nasi putih dan boleh letak sayur atau menu lain. Pilih tempat duduk dan nanti akan ada orang datang untuk kira berapa harga makanan yang kita ambil. Disini ada dua (2) pencicah iaitu sos kicap pedas dan sambal belacan. Kedua-duanya pun sedap apatah lagi diperah dengan limau memang menambah selera aku.

Menu Pilihan Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur

Aku pilih makan ikan pari bakar dan boleh dikategorikan sedap! Sos oencicah kicap itu sedap dicampur dengan cili potong memang licin aku ratah ikan pari ni. Pada mulanya aku berhajat untuk makan ikan terubuk, tetapi akhirnya ambil ikan pari sebagai menu makan tengahari aku. Harganya juga tidak terlalu mahal dan berbaloi dengan kualiti serta kesedapannya.

Bagi warga kota, Ikan Bakar Bellamy adalah sebuah medan selera terbaik kerana menyajikan pelbagai jenis nasi campur dan menu bakar-bakar seperti ikan kembung, ikan pari dan sotong. Anda juga turut disajikan dengan alunan muzik irama 70an yang dimainkan oleh buskers di gerai Melaka.

Jika anda mencari lokasi ikan bakar di Waze atau Google Maps, Ikan Bakar Bellamy terletak di Taman Dusun Bandar, belakang Istana Negara Kuala Lumpur yang kini dijadikan sebagai muzium diraja. Tidak perlu khuatir kerana terdapat banyak tempat parkir disediakan. Anda boleh juga membeli kerepek pedas, manis, belinjo dan dodol Melaka jika anda sampai disini. Selamat menjamu selera!

Semua gerai disini menjual ikan bakar sebagai menu makanan utamanya. Ia halal dan dimiliki oleh orang Melayu Islam. Antara gerai popular adalah Gerai Seri Menanti, Seri Melaka dan Kak Jat Ikan Bakar Bellamy. Anda pasti tidak menyesal kerana masakan disini seperti masakan mak. Memang sedap dan keasliannya dijaga.

Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur from Blog 2

“Ikan bakar” or “grilled fish” is a staple Indo-Malay food, traditionally found in fishing villages along the coast in the region. Typically, fish or other kinds of seafood, are marinated in a mixture of spices blended into a paste; then grilled over a charcoal fire on a banana leaf then eaten sometimes with “sambal belacan” (prawn paste) or “kicap manis” (sweet soy) dipping sauce.

In Jalan Bellamy (Bellamy Road) behind the old Istana (Palace) of the “Yang Di-Pertuan Agung” (the King of Malaysia) is a row of open-air roadside “gerai” (stalls) selling Malay rice and dishes. These Jalan Bellamy stalls specialize in “ikan bakar” and are popular amongst local Malays especially the lunch-time office crowd. There are three stalls; Gerai Seri Menanti, the second is Gerai Che Yah Seri Melaka and the third is the food bloggers favorite Gerai No.3 “Kedai Kak Jat”.

Instead of barbecuing the seafood over a charcoal grill at Ikan Bakar Bellamy, here the seafood is wrapped in banana leaf and cooked over large hot plates. Choose your fish from the hot plates, there are various kinds of fish available according to your fancy. Or choose the large squid, prawns or cockles (“kerang bakar”). The Ikan Bakar Bellamy Gerai’s also sell “nasi campur” or malay rice with side dishes. No need to stand on ceremony, just go to the table where all the side dishes are displayed, take a plate and dish out the rice on to your plate as well as a few of the side dishes.

Try and find a table to sit (if you can find one available!). Someone will come around to take your order for drinks and calculate the bill by looking at what you ordered.

*Credit: jepunmari2.blogspot.com, jalanja.blogspot.com, asparaguswhite.blogspot.com

Hashtag / Keywords

Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur Reviews

Customer Reviews about Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur

Ikan Bakar Bellamy the Best sejak 2002

Dah lama kami sekeluarga mengetahui akan tempat makan ikan bakar terbaik kat KL ni. Medan Ikan Bakar Bellamy ini dah kami tahu sejak dari tahun 2002 lagi. Memang terbaik dan anda dapat rasa seperti berada dalam suasana kampung. Jomlah ke Medan Ikan Bakar Bellamy memang kesedapannya tahap dewa.

Sweet Kismina Maulana

Jururawat

Ikan Bakar Bellamy Tetap Dihati Masuk Gaji Jom Guys

Tempat ini memang grandis lah sebab ada banyak pilihan kedai ikan bakar. Anda boleh memulakan dengan mencuba di Gerai Seri Menanti, diikuti Gerai Melaka, Gerai Kat Jat dan Gerai No.4. Bila sudah rasa semua gerai, barulah anda dapat membuat keputusan yang mana kedai makan ikan bakar yang awesome untuk anda. Selamat menjamu selera ya. Boleh juga bawa Riomakan atau JomKitaMy untuk buat review. Pasti terbaik!

Nurul Sheeda Yahya

https://nordiyana.com

Contact Ikan Bakar Bellamy Jalan Istana Kuala Lumpur

Ikan Bakar Bellamy Gerai Seri Menanti
Lorong Bellamy & Jalan Istana, Bukit Petaling,
50460 Kuala Lumpur
Telephone: 018-472 4085

error: