Kuih Sagu Kelapa: Resepi Tradisi Melayu Terbaik

Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik
Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik adalah salah satu menu kuih melayu yang anda mesti cuba. Sedap dimakan

Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik menggunakan bahan-bahan istimewa seperti sagu biji, kelapa parut dan lain-lain. Jom kita belajar cara membuat kuih ini dan hidangkan kepada suami tercinta. InsyaAllah keceriaan terpancar di wajah orang-orang tersayang!

Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik Summary

 • Nama Resipi: Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik

Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik menggunakan gula merah dan rasanya kenyal-kenyal. Bahan-bahannya juga mudah disediakan.

 • 2 cawan sagu – dibasuh dan toskan
 • 5 cawan air
 • 1½ cawan gula merah / gula melaka (optional)
 • Kelapa parut putih – dikukus dengan secubit garam untuk tahan lama

Cara Memasak Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik

Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik disediakan dengan cara-cara seperti berikut.

 1. Masak air sehingga mendidih.
 2. Masukkan sagu dan kacau sampai pekat lebih kurang 10 minit.
 3. Apabila sagu telah nampak likat, baru masukkan gula merah (gula ikut citarasa sendiri).
 4. Kacau rata untuk pastikan gula larut bersama sagu.
 5. Kemudiaan, masukkan adunan ke dalam loyang atau bekas yang sesuai.
 6. Kukus kuih selama 15 minit atau sehingga sagu kembang elok dan tiada lagi putih-putih.
 7. Sejukkan dan potong.
 8. Gaulkan dengan kelapa parut.
 9. Siap dan hidangkan.

Did you know?

Tips Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik supaya kelapa parut tahan lebih lama ialah dengan dikukus sebentar sebelum digaul dengan kuih sagu.

Hashtag / Keywords

Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik Reviews

Customer Reviews about Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik

Rasanya mesti meletop! Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik boleh juga menggunakan Gula Melaka. adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Kuih Sagu Kelapa Resepi Isteri Solehah Terbaik ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: