Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Mudah Disediakan!

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini
Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini adalah sebuah menu yang sangat sedap. Boleh dimakan bersama sambal kicap menambahkan kesedapan.

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini adalah sebuah menu makanan mudah disediakan dan terdapat bahan rahsia yang membuatkan bihun ini terasa sedap dimakan. Ingin tahu apakah rahsia Bihun Goreng menjadi sedap? Jom kita dapatkan resipi dan cara membuatnya supaya sedap dan lazat. Selamat mencuba!

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini Summary

 • Nama Resipi: Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu dan Indonesia

Bahan-Bahan Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkiniadalah sebuah koleksi resipi mudah untuk dimakan diwaktu pagi. Jom dapatkan rahsia mak kita buat bihun goreng yang sedap.

 • Bawang Merah*
 • Bawang putih*
 • Cili Merah*
 • Tomato – dipotong dadu
 • Fishcake
 • Fishball
 • Udang laut
 • Bihun
 • Carrot – dihiris memanjang
 • Daun bawang
 • Cili hijau – dihiris
 • Telur ayam
 • Garam secukup rasa
 • Gula secukup rasa

Bahan-bahan bertanda * perlu ditumbuk terlebih dahulu.

Cara Memasak Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini disediakan dengan cara berikut:

 1. Mula-mula sekali, bihun perlu direndam supaya lembut sedikit. Bihun tidak perlu direndam air panas kerana bihun akan goreng apabila digoreng nanti.
 2. Tumis semua bahan yang telah ditumbuk.
 3. Kemudian, masukkan tomato.
 4. Selepas itu, masukkan udang laut.
 5. Bubuh garam dan gula secukupnya.
 6. Proses seterusnya, masukkan bihun dan goreng sampai lembut. Letakkan sedikit air panas.
 7. Masuk carrot dan daun bawang.
 8. Masukkan pula telur
 9. Akhir sekali, masuk bahan rahsia penyedap bihun goreng iaitu cili hijau.

Did you know?

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini ini lebih sedap dan pedas jika dimakan dengan cili potong atau sambal. Memang terbaik!

Did you know?

Rahsia bihun goreng yang sedap adalah dengan meletakkan cili hijau. Inilah rahsia mak kerana cili hijau boleh menaikkan aroma masakan.

Did you know?

Tomato digunakan dalam Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini untuk mendapatkan sensasi rasa masam-masam tomato

Hashtag / Keywords

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini Reviews

Customer Reviews about Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkiniadalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Masakan Bihun Goreng Cili Hijau Resipi Terkini ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: