Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang yang Disukai Ramai

Resepi Biskut Cermai
Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang ini mengingatkan kenangan zaman sekolah dulu-dulu. Kini boleh dibuat di rumah dan dimakan seisi keluarga.

Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang adalah resepi terbaik dengan nama lain seperti biskut butang atau biskut cendawan adalah biskut yang sedap dan banyak dijual di kantin sekolah pada masa dulu-dulu. Kini anda boleh belajar cara memasak kuih ini sebagai tatapan kepada generasi akan datang. Negara kita mempunyai banyak khazanah makanan yang sedap-sedap dan lazat-lazat. Selamat mencuba!

Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang Summary

 • Nama Resipi: Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang

Bagi Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 • 250 gram butter
 • 3/4 cawan gula icing
 • 1 biji telur buang putih sikit
 • 3 sudu makan tepung jagung
 • 2 susu makan tepung kastad
 • 4 sudu makan tepung ubi *disangai dulu tepung
 • 2 sudu makan susu tepung
 • 1 sudu teh esen
 • 1/2 cawan cornflakes kisar
 • 3 cawan tepung gandum
 • Kacang tanah *dibakar dan dibuang kulitnya

Cara Memasak Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang

Berikut adalah langkah-langkah penyediaan Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang sehingga siap seperti dibawah: –

 1. Kacau butter dan gula hingga sebati.
 2. Pecahkan telur ke dalma mangkuk dan masukkan esen. Pukul telur dengan esen hingga sebati.
 3. Masuk semua tepung iaitu tepung jagung, tepung kastad, tepung ubi dan cornflakes kecuali tepung gandum.
 4. Akhir sekali masuk tepung gandum sedikit demi sedikit. Bentukkan menjadi bentuk seperti dalam gambar.
 5. Tambah tepung gandum jika anda sukar untuk membuat bentuk. Dan tidak perlu tambah tepung gandum jika anda sudah boleh membentuk kuih.
 6. Buat sedikit lubang dan masukan kacang sebijik.
 7. Akhir sekali, masukkan dalam acuan.

Hashtag / Keywords

Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang Reviews

Customer Reviews about Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang

Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang adalah perkongsian resepi terbaik yang mengingatkan kita kepada zaman persekolahan pada zaman dahulu. Kini anda boleh nikmatinya dirumah dengan membuat sendiri kuih kegemaran anda.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Biskut Cermai Aka Cendawan Butang ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: