Resepi Kerabu Kerang Masakan Thailand Seafood Pilihan Ramai

Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan
Tidak perlu sos pencicah, Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan sedap dimakan begitu sahaja atau bersama nasi putih panas-panas.

Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan adalah satu menu istimewa yang perlu anda cuba. Bagi penggemar kerang, anda boleh memasak hidangan berasaskan seafood ini. Insyaallah sedap. Kalau dapat kerang yang bersaiz besar lebih lazat. Selamat mencuba!

Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan

Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan ini boleh dibuat dengan bahan-bahan seperti ditunjukkan dibawah:

 • 1 kg kerang – direbus dulu
 • Tomato *
 • Bawang Holland *
 • Cili padi *
 • Daun ketumbar *
 • 1 batang serai
 • Garam secukup rasa
 • Gula secukup rasa
 • Ajinomoto secukup rasa
 • Limau nipis– diperah
 • Sos ikan

Bahan bertanda * hendaklah dipotong dadu atau hiris kecil-kecil.

Cara Memasak Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan

Cara memasak Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan ditunjukkan dengan cara berikut dibawah:

 1. Bersihkan kerang dengan berus dan basuh bersih-bersih.
 2. Kemudian, rebus kerang dengan diletakkan 1 batang serai dan sedikit garam sebagai perisa.
 3. Apabila kerang sudah siap direbus, buangkan air rebusan kerang dan biarkan kerang hingga sejuk.
 4. Tumbuk bawang putih ulas dengan cili besar merah dan hijau.
 5. Campur bahan yang telah dipotong dan ditumbuk tadi dengan kerang.
 6. Hiaskan kerang seperti ditunjukkan dalam gambar.
 7. Masukkan juga perahan limau nipis, gula, garam, sos ikan dan Ajinomoto sebagai bahan perasa.
 8. Kacau hingga sebati. Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan sudah siap untuk dimakan!

Hashtag / Keywords

Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan Reviews

Customer Reviews about Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan

Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kerabu Kerang Masakan Seafood Pilihan ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: