Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Tersangat Sedap

Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap

Resepi Kuih Abuk-Abuk Sagu yang sedap dan senang disediakan! Lihatlah cara-cara mudah untuk menyediakannya di laman website kami. Anda tidak perlu lagi membeli kuih yang mahal di kedai. Sediakan kuih ini di rumah dan pastinya ia akan disukai oleh semua orang! Jom belajar membuat kuih yang sangat unik ini hari ini!

Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap

Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedapsedap dibuat dan boleh dimakan petang ini bersama keluarga tersayang. Jangan lupa buat air teh tarik atau Nescafe tarik tentu sedap dan semua orang gembira. Bahan-bahan untuk resepi ini dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti ditunjukkan dibawah.

 • 1½ cawan sagu biji
 • 1 cawan kelapa parut – bahagian putih sahaja
 • Garam secukup rasa
 • Gula Melaka – dipotong halus
 • Daun pisang
 • Lidi satay – dikerat kecil untuk sematan

Cara Memasak Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap

Berikut adalah cara membuat Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedapyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Langkah pertama, bilas sagu dengan air bersih dan toskan. Biarkan selama 10 minit.
 2. Kemudian, campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
 3. Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
 4. Selepas itu, masukkan sesudu gula Melaka.
 5. Masukkan campuran sagu biji untuk kali kedua untuk penuhi kelonsong (jangan terlalu penuh).
 6. Lipatkan kelongsong daun pisang pada hujung daun supaya mengikat campuran sagu biji dan gula Melaka dari bocor.
 7. Lipatkan kelonsong daun pisang sedikit demi sedikit supaya membentuk seperti kon. Cucuk batang lidi untuk sematan pada hujungnya.
 8. Kukus selama 10-15 minit.
 9. Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka siap dihidang!

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap Reviews

Sebagai seorang yang cinta memasak, resepi kuih abuk abuk sagu merupakan salah satu cara untuk menyajikan makanan yang lazat dan unik. Nengandungi bahan-bahan seperti sagu, yang memberi nutrisi dan kesegaran yang tersendiri. Resepi ini juga amat mudah untuk dibuat, yang mana memerlukan masa yang lebih kurang 40 minit untuk siap.

Ya, ia agak mudah untuk membuat resepi kuih abuk abuk sagu. Anda hanya perlukan beberapa bahan yang senang untuk didapati dan beberapa perkakas untuk membuatnya iaitu alat pengukus.

Recipe Berasaskan Kuih Muih

Resepi Pulut Panggang: Anda Pasti Teruja Punya!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan...

Read More

Kuih Tahi Itik: Resepi Pelik Tapi Sedap Pantai Timur!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada...

Read More

Kongsi Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedapdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedap, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedapini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kuih Abuk Abuk Sagu Gula Melaka yang Sedapini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: