Resepi Kuih Bom Bijan Tepung Pulut dan Gula Melaka

Resepi Kuih Bom Bijan yang Mudah Lazat dan Sedap

Resepi ini memaparkan cara membuat kuih bom bijan yang lazat & sedap. Anda boleh menikmati kuih tradisional ini dengan resepi yang mudah dan cepat. Selamat, mencuba!

Resepi Kuih Bom Bijan yang Mudah Lazat dan Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Bom Bijan yang Mudah Lazat dan Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Bom Bijan yang Mudah Lazat dan Sedap

Untuk resepi kuih bom bijanini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 • 2 cawan tepung pulut
 • ½ cawan tepung gandum
 • 1 sudu besar gula ** – untuk membuat adunan
 • 1 sudu besar gula* * untuk membuat inti kelapa manis
 • Secubit garam
 • Air secukupnye
 • Kelapa parut* * untuk membuat inti kelapa manis
 • Bijan
 • Gula Melaka * untuk membuat inti kelapa manis

Cara Memasak Resepi Kuih Bom Bijan yang Mudah Lazat dan Sedap

Berikut adalah cara membuat resepi kuih bom bijanyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Langkah pertama, sediakan bekas untuk masukkan semua bahan-bahan termasuk air.
 2. Kemudian, uli bagi rata
 3. Adunan tidak boleh lembik
 4. Di kuali, buat inti kelapa dengan memasukkan kelapa parut, gula pasir dan gula Melaka. Masak sehingga inti menjadi sedikit likat.
 5. Keluarkan inti yang sudah siap dan masukkan ke dalam bekas.
 6. Kemudian, adunan yang telah siap hendaklah digolek-golekkan ke bijan sebagai lapisan luar.
 7. Bulat-bulatkan semua adunan bagi rata semua bijan.
 8. Perap dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng.

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Bom Bijan yang Mudah Lazat dan Sedap Reviews

Sebab kuih bom bijan merupakan kuih tradisional yang disukai oleh ramai orang. Ia mudah disediakan dan mempunyai rasa yang enak. Kuih ini juga boleh disimpan untuk tempoh masa yang lama.

Ya, ia agak mudah untuk membuat resepi kuih bom bijan. Anda hanya perlu menyediakan bahan-bahan yang diperlukan dan mengikut arahan dalam resepi dengan teliti.

Recipe Berasaskan Kuih Muih

Resepi Pulut Panggang: Anda Pasti Teruja Punya!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan...

Read More

Kuih Tahi Itik: Resepi Pelik Tapi Sedap Pantai Timur!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada...

Read More

Kongsi Resepi Kuih Bom Bijan yang Mudah Lazat dan Sedap

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resepi kuih bom bijandi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk resepi kuih bom bijan, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi kuih bom bijanini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi resepi kuih bom bijanini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: