Resepi Kuih Pulut Sekaya Mesti Anda Buat Bila Balik Kampung

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik
Kalau hendak menghambat hati orang tersayang, Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik adalah kuih tradisional melayu yang mesti anda cuba ya!

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik boleh membuatkan sesiapa sahaja menyukainya terutama bagi menghambat hati seseorang. Anda juga boleh membuatnya untuk suami atau bersama ahli keluarga yang lain. Jom kita memasak kuih ini

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik adalah pilihan surirumah ataupun wanita yang sudah berumahtangga dengan tujuan untuk memberi buah tangan kepada ibu mertuanya. Ia juga sesuai untuk dibuat minum petang bersama suami tercinta.

Bahan-bahan Pulut*

 • 1/2 kilogram pulut
 • 1 kotak kecil Santan kelapa
 • Garam secukup rasa

Bahan-bahan Sekaya**

 • 6 biji telur ayam
 • 6 keping gula merah @ gula Melaka
 • Daun Pandan

Cara Memasak Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik perlu dimasak bahan pulut dan selepas itu barulah bahan sekaya.

Cara Memasak Bahan Pulut (bertanda *)

 1. Pulut perlu direndam dulu selama 1 jam.
 2. Kukus pulut bersama santan selama 30 minit atau sehingga masak.

Cara Memasak Bahan Sekaya (bertanda **)

 1. Masak gula merah bersama sedikit air dan daun pandan. Biarkan seketika.
 2. Blender telur bersama gula merah.
 3. Kemudian, kukus kembali bersama pulut.
 4. Kukus selama 30 minit.
 5. Sejukkan dahulu baru potong.

Did you know?

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik ini jika inginkan sekaya lagi tebal boleh guna 10biji telur ayam. Lebih terasa kesedapannya.

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik Reviews

Customer Reviews about Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik adalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Menu ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur. Menu ini juga sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mencuba masakan lain dari kebiasaan yang biasa anda masak.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kuih Pulut Sekaya Mertua Suka Terbaik ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: