Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail

Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan melayari website ini sekarang!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Summary

 • Nama Resipi: Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail sedap dibuat dan boleh dimakan petang ini bersama keluarga tersayang. Bahan-bahan untuk resepi ini dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti ditunjukkan dibawah.

Bahan-bahan untuk menghasilkan inti:

 • ½ biji kelapa parut
 • 2 biji bawang merah
 • ½ sudu kecil jintan manis
 • 2 sudu besar cili boh
 • 2 sudu besar minyak masak
 • 10 ekor udang kecil – boleh ditambah untuk lebih keperisaan inti kita
 • Bahan perasa seperti Ajinomoto

Bahan-bahan untuk menyedikan pulut:

 • 2 cawan pulut
 • ½ cawan santan
 • Sedikit garam

Bahan-bahan lain:

 • Daun pisang – yang dipotong kecil
 • Lidi – yang dikerat pendek

Cara Memasak Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail

Panduan membuat / memasak Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismaildapat ditunjukkan dengan cara mudah seperti dibawah:

Untuk membuat inti pulut panggang:

 1. Mula-mula, tumis cili, bawang merah dan jintan manis.
 2. Apabila bau sudah naik wangi, masukkan udang dan serbuk perasa
 3. Kacau hingga kelihatan agak kering.

Cara memasak pulut:

 1. Kukus pulut hingga masak.
 2. Kemudian gaul pulut dengan santan yg dicampur garam.
 3. Biarkan sejuk seketika dan boleh di balut dengan daun pisang dan diletak inti didalam dan bakar.
 4. Apabila naik bau, boleh angkat dan pulut panggang anda siap dihidang!

Hashtag / Keywords

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Reviews

Saya mesti membuat resepi pulut panggang kerana ia adalah salah satu makanan tradisional yang sangat disukai di Malaysia. Ia adalah satu menu yang lazat dan enak, yang boleh dinikmati oleh semua. Pulut panggang juga mudah disediakan dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.

Ya, ia agak mudah untuk membuat resepi pulut panggang. Anda perlu memerapkan campuran bahan seperti pulut, gula, kelapa parut, air, santan dan garam. Kemudian campuran tersebut perlu dipanggang sehingga lembut dan garing. Apabila dipanggang dengan betul, rasanya pasti memikat hati dan kesedapan yang tidak terhingga.

Recipe Berasaskan Kuih Muih

Resepi Pulut Panggang: Anda Pasti Teruja Punya!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan...

Read More

Kuih Tahi Itik: Resepi Pelik Tapi Sedap Pantai Timur!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada...

Read More

Kongsi Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismaildi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismailini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismailini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: