Resepi Kuih Koci Pulut Hitam Daun Pandan

Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazat

Resepi Koci Pulut Hitam ialah sejenis kuih tradisional yang lazat. Rasa yang lemak-lemak manis disebabkan pulut hitam, santan dan gula yang bercampur-campur. Tekstur pulut hitam yang lembut dan lembap mampu memaksimakan selera anda. Resepi ini mudah untuk disediakan, cuma perlu campurkan bahan-bahan, letak dalam acuan dan kukus. Jom cuba buat Kuih Koci Pulut Hitam anda sendiri dan pastikan anda menghidangkan kuih terbaik untuk keluarga anda.

Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazat Summary

 • Nama Resipi: Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazat
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazat

Untuk Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazatini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

Bahan-bahan tepung:

 • 1 kg tepung pulut
 • 1½ cawan tepung pulut hitam @ 1 cawan beras pulut hitam – direndam selama 2 jam selepas tu kisar halus
 • 1 kotak santan Ayam Brand
 • Sedikit garam
 • Air secukupnya

Nota: Bancuh semua bahan tepung di atas sehingga adunan lembut

Bahan-bahan inti

 • 1 biji kelapa parut
 • 400 gram gula merah
 • 100 gram gula putih
 • 2 helai daun pandan

Cara Memasak Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazat

Berikut adalah cara membuat Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazatyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Pertama, masak gula merah dan gula putih dengan 3 cawan air sehingga mendidih.
 2. Kedua, tapis ke dalam kuali.
 3. Ketiga, masukkan kelapa dan juga daun pandan
 4. Keempat, masak sehingga air gula merah kering.
 5. Lipat menggunakan daun pisang seperti bentuk empat segi seperti yang ditunjukkan pada gambar.
 6. Panaskan alat pengukus dan kukus selama 30 minit.
 7. Biarkan sejuk dan kuih koci pulut hitam siap untuk dijamu bersama keluarga!

Hashtag / Keywords

Resepi Tradisional Kuih Koci Pulut Hitam yang Lazat Reviews

Sebab kuih koci pulut hitam adalah salah satu jenis kuih tradisional Melayu yang disukai ramai. Ia mudah dibuat dan mudah ditemui di pasar malam malahan dijual di Suria KLCC! Nikmati saat-saat bermakna dengan sekali gigitan.

Ya, mudah untuk membuat resepi kuih koci pulut hitam. Anda hanya perlu memastikan bahawa anda mendapatkan bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kuih itu. Anda juga perlu mengikuti arahan yang diberikan sehingga resepi selesai.

Recipe Berasaskan Kuih Muih

Resepi Pulut Panggang: Anda Pasti Teruja Punya!

Resepi Pulut Panggang Pasar Malam Taman Tun Dr Ismail Resepi pulut panggang adalah antara makanan tradisional kesukaan di Malaysia. Mudah dilakukan dengan rasa pulut yang lemak bergebu, inti banyak dan tidak pedas. Cuba sekarang dengan...

Read More

Kuih Tahi Itik: Resepi Pelik Tapi Sedap Pantai Timur!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada...

Read More

Kongsi resepi kuih koci pulut hitam

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resepi kuih koci pulut hitamdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk resepi kuih koci pulut hitam, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi kuih koci pulut hitamini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi resepi kuih koci pulut hitamini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: