Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas
Sememangnya Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas ini mesti anda cuba kerana menggunakan acuan lebih mudah. Keceriaan jelas terserlah pada wajah si pembuat kuih dan orang yang menikmatinya.

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas bukanlah satu kuih tradisional melayu yang asing lagi bagi kita. Kali ini talam pandan menggunakan acuan dan hasilnya menarik. Anda boleh membeli pelbagai bentuk acuan dan lihatlah hasilnya, iaitu kepelbagaian bentuk dan rasa yang sedap. Selamat mencuba!

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas Summary

 • Nama Resipi: Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas dibuat dengan bahan-bahan untuk lapisan bawah dan lapisan atas kuih menggunakan acuan lompang seperti dinyatakan dibawah.

Bahan-bahan Lapisan Bawah

 • 1½ cawan tepung gandum
 • ½ cawan tepung ubi
 • 1 cawan gula
 • 8 – 10 helai daun pandan
 • 3 cawan air
 • 1 kotak kecil santan kara – guna santan kelapa pun boleh
 • Secubit garam

Bahan-bahan Lapisan Atas

 • 1½ cawan tepung gandum
 • ½ cawan tepung ubi
 • 1 kotak kecik santan kara – atau guna santan kelapa asli
 • 3 cawan air
 • Sedikit garam

Cara Memasak Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas mestilah dimasak lapisan bawah dan lapisan atas kuih seperti diterangkan dibawah.

Cara Memasak Lapisan Bawah Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas

 1. Mula-mula, kisar daun pandan dengan air.
 2. Tapiskan air pandan.
 3. Selepas itu, tuang air pandan dalam tepung ditambah dengan santan dan garam.
 4. Kacau rata semua bahan dan tapis ke dalam bekas lain.
 5. Oles acuan lompang dengan sedikit minyak.
 6. Kemudian, tuang sesudu besar atau lebih sedikit (sudu sukatan metrik) adunan pandan ke dalam acuan lompang saiz besar.
 7. Kukus selama 10 minit menggunakan api sederhana.

Cara Memasak Lapisan Atas Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas

 1. Masukkan semua bahan lapisan atas kemudian kacau dan tapis.
 2. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, ceduk 1 sudu besar atau lebih sedikit adunan lapisan atas ke dalam acuan.
 3. Kukus selama 15 – 20 minit.
 4. Siap dikukus. Tunggu kuih talam sejuk baru keluar kuih ini dari acuan.

Did you know?

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas ini boleh ditukar kedudukan lapisan putih dan lapisan hijau di atas atau dibawah.

Did you know?

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas boleh dikukus menggunakan loyang bersaiz 10 inci x 10 inci. Alas loyang dengan plastik. Cara mengukus menggunakan loyang 10 inci x 10 inci adalah kukus lapisan pertama 20 minit dan lapisan kedua juga 20 minit.

Credit recipe: Empunya resipi

Hashtag / Keywords

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas Reviews

Customer Reviews about Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas adalah perkongsian resipi terbaik terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Yana

https://nordiyana.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke [email protected].

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Kuih Talam Pandan Versi Acuan Mudah dan Ringkas ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: